Bonus september: Anmeldelse af Kenneth Bøgh Andersens nye novellesamling

Bonus september: Anmeldelse af Kenneth Bøgh Andersens nye novellesamling

Gys, vold, straf, hævn, drama, vanvid

Børn & Bøger Blog sætter netop nu fokus på Kenneth Bøgh Andersen, og Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen anmelder her hans nye samling af gysernoveller; Black Out:

Man fristes til at omtale denne nye udgivelse Black Out af Kenneth Bøgh Andersen som det tredje bind i samlingen af gysernoveller i serien Blandt skovens skygger. Men sådan er det ikke helt, da de to tidligere gysernovellesamlinger netop nu er blevet genudgivet med nye omslag og titler - Blandt skovens skygger og Døde drømme.

For tredje gang sender Kenneth Bøgh Andersen os ud i det mørke univers og gør det glimrende med sin egen fine og overbevisende stil. Vi kommer ud i menneskets afkroge, og gyset følger med. Lad os indlede med den sidste novelle.

 

Et lykkeligt liv (Arbejdstitel)

Når du kigger ned i afgrunden, kigger afgrunden også ind i dig. Nietzsche-citatet er fra samlingens sidste novelle, som dybest set handler om skriveblokeringens værste sider.

Vi møder Eva Ditlevsen, ung, succesrig forfatter, nu med seks udgivelser - romaner - men hun får skriveproblemer. Hun er lykkeligt gift og har to børn, men det går ikke efter bogen, sic!

Hun går fra succes til angst, som bliver til tvangstanker. Og når så alt skal gå op i tallet seks, skal være deleligt med seks, og det maniske udvikler sig mere og mere desperat, så er der dømt gys.

 

Evig straf

Danny - vores hovedperson - brækker sig og er rædselsslagen - indledningsvis. Han er alene med sin mor, faderen forlod dem, da han var fem år, og intet går rigtig godt.

Skolen og alt er håbløst, men Danny styrer alle ”elendighederne” selv, herunder svar via Skoleintra på skolehenvendelser vedrørende pjæk og andet, men han har selv fundet sig et yndlingsoffer, en yngre elev, som uheldigvis har talt over sig til skolen om Dannys færden.

Hævnen har fra Dannys side siden været nådesløs og ender dramatisk med døden - derfor brækker Danny sig. Vi er vidne til en dramatisk og uhyggelig voldseskalering – evig straf.

 

A-D-Am

Lise er alenemor og kommer sent hjem til sin hjemmeboende 21-årige søn Morten, som dog ikke er der, men der er ”en lyd”! Og på dramatisk vis må to betjente meddele, at han er død, dræbt af en flugtbilist.

Elegant stryger tankerne retrospektivt gennem Lise om Morten og hendes indimellem dramatiske liv, hvor intet har været let. Lyde, syner og tanker spiller Lise et puds. Klaveret spiller i A-mol, navnet ADAm materialiserer sig.

Så klippes der til ny scene, Adam Jensen, som er flugtbilisten. Gift, far til tre børn og nu ramt af stor frygt og ”bondeanger” - havde dræbt og svigtet. Derfra går spiritualitet, hævndrab og vanvid op i en højere enhed.

 

Bøddel

Åbningsscenen er sat, Gert drikker øl, mange og med forsæt, han kommer ofte beruset hjem og en generel deroute eskalerer. Det hele kollapser i et overgreb, da han slår sin 10-årige søn Sigurd i hovedet.

Så går det stærkt - skilsmisse, uden kontakt til barn og mor, alenetilværelse, kælderværelse - ”kældermenneske”.

Det bliver en udvikling i et sært surreelt univers med rituelle fingerede henrettelser - guillotineringer, som nærmest voodooagtigt udløser død over de ofre, Gert ønske død. Alt foregår det i en beruset og bedøvet vakt stemning. Voldsdramatisk novelle.

 

Black Out

Karsten kommer atter sent hjem, og som altid træt og med hovedpine. Han er gift med Christine, og de har to mindre børn. Men det går ikke godt. Det gør det for naboen - hører vi kort.

Karsten konstaterer tørt, at den pige, han giftede sig med for seks år siden, er væk. Han er væk, krisen er overhængende og børnene mistrives.

Det hele rabler, alt eskalerer, hovedpinen tiltager, naboen og børn er en pestilens, og hukommelsestab er en realitet. Han er en fremmed i egen krop, og dramatikken med en voldsom udgang ender med, at Karsten ringer til politiet.

 

1,2,3,4,5,6…

Veronka også kaldet Weirdonika træder ikke på streger og er ganske mystisk - hun er Karolines gamle veninde, men noget er sket. De går i niende klasse, men i syvende fik W. en ny far, og siden gik alt galt, hun mistrives tydeligvis, taber sig, bliver indadvendt og blegere - og ikke mindst går hun egne veje.

Karoline tænker misbrug om sin veninde, som i den grad isolerer sig, hun forsøger en tilnærmelse, da hun har lagt mærke til ”systemet”, og djævlen har en rolle.

En uheldsvanger udvikling og konfrontation bliver uundgåelig, ikke mindst da hun hævder at have set djævlen. Alt sortner, hun marginaliseres i den grad fra de andre i klassen.

Det hele tager en voldsom afsluttende drejning, da W. advarer Karoline mod at tage med på den planlagte lejrskole, som så viser, sig at blive hærget af en brandkatastrofe, og den mystiske novelle slutter med, at en pige sidder på sit værelse og tæller som en vanvittig.

 

Store undervisningspotentialer

Novellesamlingen har store undervisningspotentialer med stor forbundenhed og spændende fælles træk. Dem er der mindst seks - 6 - af!

Hermed store anbefalinger til Young Adult gruppen.

Kenneth Bøgh Andersen: Black Out. Høst & Søn, 141 sider, 199,95 kr.