Skolestart bonus: En anmeldelse

Skolestart bonus: En anmeldelse

Rørende roman med aktuelt tema.

Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm har fundet og anmelder en dramatisk og stærk historie om krig, terror og mennesker på flugt.

Historiens hovedperson hedder Blaise Fortune, og han er fransk statsborger. Det er den rene og skære sandhed, og det var det eneste, han var i stand til at sige, den dag han som 12-årig blev fundet bag i en lastbil af franske toldere.

Han havde mistet alle sine ejendele, men han havde heldigvis stadig et pas, hvor der stod, at han var født den 28. december 1985 i Mont Saint-Michel ved Den Engelske Kanal. Pasbilledet var dog et problem, for tolderne nægtede at tro på, at han var en ægte lille franskmand.

 

En historie i tilbageblik

Sådan sluttede hans barndom, da han brutalt blev hevet ud i vejkanten, og Gloria, hans følgesvend og beskytter, var blevet væk. Han ville gerne fortælle sin historie, men hans ordforråd på fransk var ikke stort nok.

Det var vigtigt, at han ikke lod fortvivlelsen få overtaget, for han måtte for alt i verden forsøge at finde sin mor igen. Blaise havde levet de første 12 år af sit liv i Kaukasus, og dengang talte han russisk, og folk kaldte ham Koumail.

Blaise er nu voksen, og historien er et tilbageblik, hvor man får et indblik i alle de mærkelige begivenheder, der er sket i hans liv, fortalt i den rigtige rækkefølge.

Selve historien starter, da Blaise er syv år, som er den alder, han har sine tidligste erindringer fra. Dengang havde han ikke sin mor, kun Gloria, hans beskytter og reservemor. Alt, hvad ved ved om sin tidligste barndom, er, hvad Gloria har fortalt ham.

 

Usikkerhed om fremtiden

Hans tidligste erindringer er fra 1992. Han og Gloria er flygtninge på grund af en krig. De to har hutlet sig fra sted til sted i forsøget på at komme til Frankrig, og Blaise ved ikke, hvad han skulle have gjort uden Gloria.

Han ved heller ikke, hvordan Gloria får skaffet mad og kørelejlighed med forskellige lastbiler, men han er bekymret over hendes slemme hoste. Gloria har fortalt ham om en slem togulykke, hvor hun reddede ham ud af toget, og hvor hun fandt hans og hans mors franske pas, som hun tog med sig.

Ved hjælp af disse pas kommer de ind i Ukraine, hvorfra de kan komme videre. Glorias fortællinger om hans tidlige barndom er fuld af huller og mystik, og derfor er der også megen usikkerhed om hans fremtid.

Han blev fundet i 1997 i en lastbil blandt en ladning svin af toldere, der ledte efter narkotika eller smuglergods på fransk jord - men uden Gloria.

 

Nutidigt tidsbillede

Da han nu er helt alene, og man ikke kan finde nogen, der kender ham eller ved, hvor han kommer fra, bliver han indskrevet i en skole som ”uledsaget mindreårig udlænding”, og her skal man først og fremmest lære sproget. Tiden går, og Blaise bliver dygtig, men det er stadig et mysterium, hvad der er blevet af Gloria.

Han har nu et splinternyt, ægte fransk pas, og han sidder i en ventesal i Charles de Gaulle lufthavnen, fordi han har modtaget et brev fra den franske ambassade, der fortæller, at man måske har opsporet Gloria.

Tilbage i Tbilisi genser Blaise nu, efter otte år, Gloria, hans Gloria, og han hører endelig den sande historie om sit liv.

Det er en dramatisk og stærk, men også rørende, historie om krig, terror og mennesker på flugt, så det er et meget nutidigt tidsbillede, vi her får leveret. Bogen er for unge og voksne.

Anne-Laure Bondoux: Miraklernes tid. Oversat fra fransk af Niss Stricker. Vild Maskine, 203 sider, 199,95 kr.


 

Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger. Nr. 5 udkommer i midten af september.