Jubilæumsårsmøde 2018

Foreningens årsmøde 2018 blev afholdt fredag den 20. april på Det Ny teater i København. I forbindelse med årsmødet kunne foreningen fejre hele tre store mærkedage; dels dens eget 85-års jubilæum, dels foreningens tidsskrift Børn & Bøgers 70-års fødselsdag og endelig markering af, at det er 100 år siden de første pionerer tog initiativ til at oprette Skolebiblioteksforeningen af 1917, der var moderforening for den nuværende forening.

 Der er udarbejdet et lille festskrift i anledning af jubilæerne, som kan ses her.

Selve årsmødet blev afholdt i Sceneriet under Det Ny Teater, der i sig selv er en oplevelse med de mange udstillede teaterkostumer på balkonen ovenover, mens frokosten blev indtaget i Teaterkælderen lige ved siden af, og hvor tjenerne brød ud i sang midt under maden.

Første taler var tidligere undervisningsminister og tidligere kulturminister Bertel Haarder, der causerede over sit eget møde med bøgernes verden og sine oplevelser på skolebiblioteket.

Næste taler fra tidligere kulturminister, undervisningsordfører for det Radikale Venstre Marianne Jelved, som gav de voksne en opsang om at tage børns møde med kultur alvorligt.

Dernæst var der generalforsamling, der blandt andet bød på fremlæggelse af Liselotte Hillestrøms formandsberetning for foreningsårene 2016-2017 og 2017-2018.

Der var også valg af ny formand og bestyrelse, og som ny formand valgtes Michael Nøhr. Viborg Kommune, der havde været næstformand for foreningen i forrige periode.

Ved generalforsamlingens afslutning takkede den ny formand den afgående formand for hendes indsats for foreningen gennem 11 år, herunder de seneste 8 som formand.

Der var også blomster til afgående bestyrelsesmedlem Steffen Rasmussen, der ligeledes har siddet i bestyrelsen i 11 år, og gennem de seneste to perioder har stået for dirigenthvervet på generalforsamlingerne.

Både under den indlagte formiddagspause og i frokostpausen var der rig lejlighed til at tale sammen og til at tale med de tre udstillende præmiesponsorer til Årets Pædagogiske Læringscenter. Den ene sponsor af en andenpræmie var Tellerup, der gav en lætlæsnings-indskolingsbogkasse, og den anden sponsor af en andenpræmie var Straarup & Co, der gav frit valg på alle hylder blandt forlagets titler til en værdi af 5.000 kr.

Førstepræmien var fra Lammhults Biblioteksdesign og bestod af frit valg for 20.000 kr. i BCI eurobib directs webshop samt et konsulentbesøg og tre arkitekttimer.

Efter frokost var det tid til, at deltagerne skulle opleve litteraturen som levende fortælling. Skuespiller Helene Egelund indtog rummet, og efter at have fortalt, hvor vigtig en rolle PLC'er biblioteker spiller i formidlingen af litteraturen, gav hun på eminent vis en smagsprøve på, hvor engageret en fortælling kan gøres levende med få midler. Derefter læste hun en anden fortælling højt på så smuk vis, at deltagerne blev fuldstændig rørt.

Sidste punkt på programmet var udnævnelse af Årets Pædagogiske Læringscenter 2018 og overrækkelse af førstepræmien, de to andenpræmier og tredjepræmier til to semifinalister, der var lige ved og næsten at nå finalen. Martin Brøchner-Mortensen (tv.) fra prisens hovedsponsor Systematic stod for prisoverrækkelsen. Udover førstepræmien modtog vinderskolen, Billundskolen, et unikt maleri malet af tre elever fra sidste års vinderskole. Eleverne var selv til stede (yderst til højre) og overrakte værket.

Læs mere om prisoverrækkelsen og præmierne under Årets Pædagogiske Læringscenter 2018.