Anmeldelse af en buket julefortællinger

Anmeldelse af en buket julefortællinger

Kenneth Bøgh Andersen/Sussi Bech: Jagten på Julemandens latter. Illustreret af Sussi Bech. Høst & Søn, 83 sider, 169,95 kr.

 

Fem dejlige og hyggelige bøger.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Eiler Jensen har kigget nærmere på nogle af de julefortællinger, der er udgivet dette efterår. Der er tre helt nyskrevne julefortælling af Kenneth Bøgh Andersen, Kim Fupz Aakeson og Jesper Wung-Sung, en nyskrevet nytårsfortælling af Anne Sofie Hammer og en juleklassiker af Astrid Lindgren.

 

Julemandens latter

Kenneth Bøgh Andersen har efterhånden en del julefortællinger på samvittigheden.

Der var Juleønsket (2008), Julemandens død (2013), SMS fra Julemanden, som er en julekalenderfortælling i form af SMS-noveller, der knytter sig til Julemandens død - og nu i 2018 kommer så en selvstændig fortsættelse af Juleønsket, nemlig Jagten på Julemandens latter.

Vi møder de samme karakterer som i Juleønsket, nemlig Loppe og Sille. Men der er også Skjalte og Juliana.

 

En nisse-krimi-fortælling

Problemet begynder allerede i første kapitel. Der rumsteres på Julemandens kontor. En uvelkommen gæst befinder sig der og er ude i et dunkelt ærinde. Den ubudne lister hen til Julemanden, der ligger i sin seng.

Han holder en sæk op til Julemandens mund og fremsiger samtidig en slags messen af gamle, næsten glemte ord, og en tynd tågeagtig sky samlede sig i luften som et åndedrag en frostkold nat.

Da det hele er overstået, snøres sækken grundigt til.

Og det har fatale konsekvenser, for det er Julemandens latter, der er blevet stjålet. Nu udspiller sig så en større eftersøgning, som naturligvis involverer Loppe og Sille, og Skjalte og Juliane - og dertil Rådsnisserne.

Mens denne nisse-krimi-fortælling rulles op, er der også et par kæresteforviklinger, som skal rulles ud og samles og etableres i al hyggelig fredsommelighed.

Genren lover det jo næsten - det ender godt. Julen reddes takket være vores velkendte helte. Inklusive Skjalte og Juliane, selv om Skjalte misser sneboldskampen.

Det er en rigtig hyggelig julefortælling. Og Sussi Bechs fine tegninger lægger en dejlig bund af god hygge.

 

Kim Fupz Aakeson: Vitello - 24 julehistorier. Illustreret af Niels Bo Bojesen. Gyldendal, 78 sider, 199,95 kr.

 

24 Viltello-historier

Drengen, de kaldte Vitello, behøver naturligvis ingen introduktion. Ej heller mor eller den klamme kæreste Kamma eller møgungen Villiam eller tvillingerne Max eller Hasse - eller mors kæreste Gregers.

Åbningsfortællingen handler naturligvis om Julekalenderen. William har en julekalender med 24 små pakker. Og hvad har Vitello? Ingenting. Men der er selvfølgelig chokoladekalenderen fra Gregers.

Der sker jo ikke noget ved at åbne den første låge og spise chokoladen. Det er jo den første. Det svære, kunsten, er at lade næste låge vente til i morgen. Men man kunne selvfølgelig spise den nu - og så springe i morgen over?

Og inden Vitello får set - eller tænkt - sig om har han tømt kalenderen for indhold.

Selv om tanken strejfer, at der da nok burde være en julekalender med 365 låger med hver sit chokoladestykke i, så kommer Vitello til det resultat, at 24 låger med chokolader bag da vist er tilstrækkeligt.

 

Julen er det sejeste

Derudover bygges der blandt andet snemænd, uddeles Kamma-kys under misteltenen, løbes på skøjter, bages jødekager, spilles spil, altså pakkeleg hos Gregers.

Udveksles kærestegaver med Kamma, og endelig er der juleaften, hvor mormor kommer på besøg, og i kirken får han fortællingen om Jesus, som den nu kan fortælles i Vitello-regi: Han blev født hos køerne i deres madskål.

Men hjemme venter også gaver fra både mor og Gregers og mormor, og de skal have flæskesteg og and og mandelgave. Og det hele handler om Jesus, der blev født hos køer og døde på et kors med søm og spyd og torne, fordi romerne ikke gad høre om, hvem hans far var.

Jo, Vitello kan godt med Julen: Julen er bare for vild (…) Julen er det sejeste og bedste og dejligste, der findes i hele verden.

Og så: Vitello kan overhovedet ikke tænkes, uden at man har ham samtidig med teksten i Niels Bo Bojesens finurlige streg. Ved Gud, hvor er det vidunderligt.

 

Jesper Wung-Sung: Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver. Illustreret af Lasse B. Weinreich. Høst & Søn, 135 sider, 199,95 kr.

 

Drengen der ville redde julemanden

Kaj og Troels er to knægte, der har travle forældre, som begge arbejder ihærdigt for at lande hver sine kontrakter, hvilket skal ske inden den 24. december. Det er livet om at gøre, hvorfor de må være meget væk fra hjemmet.

Man kommer næppe til at høre de to store biler drøne ind i carporten lige foreløbig. Derfor har de omsorgsfuldt (?) ansat en Au pair, Marivuda.

Man får næsten opfattelsen at denne Marivuda er den, der føler sig mest hjemme, fordi hun hurtigt kommer til at fylde hele huset, som om Kaj, Troels og forældrene er hendes gæster.

Hun synes at have arbejdet sig hele vejen op gennem Europa som Au pair. Med sig har hun masser af billeder. Af børn. Ikke mindst af Oscardo, som angiveligt er hendes nevø.

Kaj er imidlertid den nervøse type, og snart spiller hans fantasi ham et puds, for hvad er Marivuda andet end en brutal børnemassemorder? Og ikke nok med det - hun har endnu en alvorlig opgave, nemlig at dræbe julemanden ved at skære ham i skiver med en pålægsmaskine.

Ved siden af dette slås Kaj med andre ting. Dels er der hans evige plageånd, Conrad Ørevoks, der kalder Kaj for en slimet sæk æggelort og ikke undlader enhver given mulighed for at give Kaj en suler eller vasker - hvad enten der er sne eller ej.

 

Gyselig, humoristisk og hyggelig

Og så er der krybbespillet, hvor Kaj skal spille Josef, og med selveste Gerda som Maria. Hellige enfold, heldigere kan man da ikke være, rent bortset fra, at Gerda anser Kaj for en opløben knægt, der kun er interesseret i at spille Zombie-spil og den slags, og hvad kan man bruge sådan en gut til?

Er der mon en måde, hvorpå Kaj kan vinde Gerdas gunst?

Denne lille navneleg er - igen, igen - en lille hilsen til helten, ”den første Andersen”, og hans eventyr Snedronningen. Det var den fortælling, som Villy Sørensen lavede en modhistorie til, nemlig En glashistorie – og her hedder børnene Kaja og Gerd.

Marivuda har - behøver vi fortælle det? - hele tiden en finger med i spillet. Og snedig er hun jo. Først vinder hun Troels for sig - og dernæst prøver hun at vinde Kajs tillid og lykkes med det et stykke af vejen.

Men, nej, så let skal det ikke være. Kaj er standhaftig - men hvordan det ender, skal ikke plotspoiles her.

Men vi røber næppe for meget ved at betone, at dette er en julefortælling med alle de til genren henhørende elementer - selv om den umiskendeligt bærer Jesper Wung-Sungs vandmærke.

Fortællingen er da også både gyselig, humoristisk og hyggelig! Lasse B. Weinreich har illustreret veloplagt i kraftfulde streger og figurer og med stor og indlevet humor.

 

Anne Sofie Hammer: Villads fra Valby skyder året i gang. Illustreret af Dina Gellert. Høst & Søn, 28 sider, 99,95 kr.

 

Villads fra Valbys nytår

En dag om året må man gerne være lidt fræk og drille de voksne. Det er nytårsaften. Så til nytårsaften ønsker Villads fra Valby sig en pruttepude og en kunstig hundelort - og det får han.

Allerhelst vil han holde nytårsaften sammen med Frida, men det kan ikke lade sig gøre. De skal nemlig have gæster, ligesom Villads’ familien også skal.

Nå, men der bliver pyntet op til den store guldmedalje, og både pruttepude og hundelort bliver brugt til stor fornøjelse for gæsterne. Og der bliver spist og sprængt bordbomber.

Lidt kedeligt er der dog, for der er ingen børn på Villads’ alder. Far tager alligevel Villads med ud for at fyre fyrværkeri af, for Villads kan alligevel ikke holde sig vågen til midnat, mener han.

Men mens de er derude, får han øje på Frida, der står ved vinduet indenfor, og da han spørger far, får han lov at gå ind til hende.

Og bordbomber er jo så populære, og da han og Frida finder en i en plasticpose, beslutter de at fyre den af.

Nå, men det må man så læse om. Det kan dog nævnes, at det bliver en nytårsaften ud over det sædvanlige. Og de sjove hatte, serpentiner og det pæne tøj er for intet at regne i forhold til, hvad en god bordbombe kan afstedkomme.

Som sædvanlig er Dina Gellert i fin form og lægger gode illustrationer, som understreger stemningen i de to hjem aldeles fortræffeligt. Dejlig bog.

 

Astrid Lindgren: Jul i stalden. Illustreret af Lars Klinting. Oversat fra svensk af Kina Bodenhoff. Gyldendal 26 sider, 149,95 kr.

 

Jul i stalden

Gyldendals julefortællinger er i 2018 fra Astrid Lindgrens omfattende ”bagkatalog”. Fortællingen, der indleder bogen, er den fine fortælling: Jul i stalden, der er en genfortælling af Lukasevangeliet i en moderne ramme.

Derudover er fortællingerne uddrag fra det store forfatterskab. Der er Kitte Kry, der er Lotte, der er Bulderby, der er Pippi, der er Emil og meget, meget andet.

En velkommen godbid fra den nyklassiske børnelitteratur. Godbidder til højtlæsning.

God fornøjelse med decembers læsning - vi håber, at du og dine elever og børn får stor fornøjelse ud af de fornemme udbud i dette års julemåned. Glædelig jul.


Læs også en anmeldelse af en jule-fagbog i Børn & Bøger nr. 8.