Anmeldelse af første bind af serien Ovanienprofetierne

Anmeldelse af første bind af serien Ovanienprofetierne

Varsler om profetiernes tid.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Eiler Jensen har set nærmere på og anmelder den bog, vinderen af titlen Årets Pædagogiske Læringscenter 2017 vil modtage et klassesæt af som en del af førstepræmien.

Pyrias Vorigan, vor velsignede ypperstepræst har som bekendt sin egen udlægning af Ovanienprofetien. Ifølge profetien vil en magtfuld magiker sende kongen i graven. Vi har fængslet alle andre magikere, og I er den sidste perle i Vorigans samling. Han mener at kunne forhindre profetiens opfyldelse.

Sådan siger Malik Blaid, fængselsforstanderen på det grusomme fængsel Darc Nox i Ovanien til Skyriels fosterfar, Alainon. Men en mand, der siger sådan allerede en tredjedel inde i første bind af en trilogi, som vel samlet set bliver på 1.500-1.600 sider, tager naturligvis fejl, det er klart.

Hvad er historien?

 

En blå stjerne på brystet

Vi befinder os i landet Ovanien engang i en fjernere fortid. Landet består af en stor halvø og en række mindre øer. Landet regeres af kong Faustus Eisenhart III (Man kan jo høre på navnet, hvad han er for en fyr!?!).

På en af øerne, Josil, bor magikeren Alainon Domwitz sammen med sin fosterdatter Skyriel, som er den 16-årige pige, der har lagt navn til første bind i Lene Dydahls trilogi Ovanienprofetierne. Alainon og Skyriel lever af jagt og landbrug, og deres våben er bue og pil. Der er ingen krudtvåben i denne fortællings første bind i hvert fald.

Engang i fortiden har Alainon fået overdraget Skyriel i sin varetægt. Som sin fosterfar er Sky, som hun kaldes - undtagen når hun skal have en røffel - magiker.

En magiker er en art troldmand, en person, som kan bruge sin Hu, en del af sin bevidsthed, i kraft af hvilken han/hun fx kan bemægtige sig et dyr og fx flyve med det, hvis det er en fugl. Altså benytte sig af - eller rettere overtage - dyrets egenskaber og instinkter.

Derudover kan en magiker fx foretage is-grebet. Skyriel udvikler eksempelvis gæller, når hun svømmer under vandet, hvilket flere gange kommer hende til gavn. Endvidere er magikeren let genkendelig ved, at vedkommende har en blå stjerne på brystet.

 

I konstant fare

I landet der sker nu det, at der indtræffer et religionsskifte, hvilket vises ved, at magikere fremover ikke bare lægges for had, men bliver fængslet og dræbt. Og fængslet er et, som snildt lignes ved Alcatraz fængslet nær vore dages San Fransisco. Både i graden af utilnærmelighed og umenneskelighed.

Alainon tages til fange og fragtes til fængselsøen Oskos. Alainon er den vigtigste af alle magikere, fordi man anser ham for at være den udvalgte, der skal sikre gennemførelsen af Ovanienprofetien. Så han må indfanges og uskadeliggøres… Det sker, og så er Skyriel alene i verden.

Skyriels liv er i konstant forøget fare; hun ved bestemt, at man også er ude efter hende, eftersom også hun er magiker - og som i virkeligheden er den udvalgte! - så hun er snart på flugt dels fra at blive taget til fange dels i en søgen efter sin fosterfar.

I Ovanienprofetierne, som er et langt digt, beskrives det om den udvalgte, hvorledes vedkommende med mange oplevelser i bagagen vil blive den, der skal samle det rige, som mennesker er ude af stand til at forene.

 

Grusomheder undervejs

Skyriel oplever undervejs at blive taget til fange af pirater, at være nær ved at blive dræbt af en kæmpeblæksprutte (man tænker med gysen på den store kæmpesprutte fra filmen Pirates of the Caribbean), at blive fængslet sammen med den smukke jomfru, Lucretia, at være på flugt igen for så endelig at havne i Ovaniens hovedstad Kronenhal.

Der overværer hun en stor ridderturnering, som næppe kan overgås i grusomhed. Prins Drystan er i sandhed den inkarnerede ondskab!

Skyriel - i fare eller ej - ser sig nødsaget til at opsøge hovedstaden, fordi der her lever en mand, Heymon Elys, som ud over at være god gammel ven af Alainon også er kongens rådgiver; Skyriel er nødt til at løbe denne store risiko, fordi han kan hjælpe hende med oplysninger og hjælpemidler til at få fosterfaderen på fri fod igen.

Et herligt langt afsnit med Skyriel og dragen Taurir går vi let henover her, den godbid skal læseren have for sig selv.

Og med den hjælp, som Skyriel skal bruge, kan hun sejle mod Oskos for at frelse Alainon.

Samtidig følger man i krydsklip, hvorledes det går Alainon, som tortureres på det grusomste i sin fængselscelle.

 

I den grad fantasy

Hvad er nu Skyriel for en bog?

Ja, den er jo da i den grad fantasy, men den er også fin leg med eventyret som genre og kan i mangt og meget lignes ved de store og herlige prosafortællinger, som vi kender fra Alexandre Dumas (1802-1870), ikke mindst - for fængselsdelens vedkommende - Greven af Monte Christo.

Lene Dybdahl har en rig fantasi og en gudgiven fortællerevne, og der spilles på alle registre, hvilket gør den til en bog, man ikke gerne lægger fra sig, men nærmest svæver igennem. Det skal blive spændende at følge de to kommende bind.

Hun er en ung forfatter, som det bliver spændende at holde øje med i årene, der kommer. Læs hende endelig. Hun skriver i det hele taget godt og kan især levere varen, når det gælder gys, grusomhed og spænding. Og underholdning - med holdning.

Ud over dette nye kæmpeværk har Lene Dybdahl desuden udgivet trilogien Nøglens Vogtere 1-3 samt Den sorte paraply.

Lene Dybdal: Skyriel. I serien Ovanienprofetierne. Tellerup, 561 sider, 249,95 kr.


Læs mere om hele præmien, årets vinder af titlen Årets Pædagogiske Læringscenter vil modtage i Børn & Bøger og på www.kfplc.dk under Årets Pædagogiske Læringscenter 2017.