Anmeldelse af Lise Bidstrups sorte bog om helte

Anmeldelse af Lise Bidstrups sorte bog om helte

Anbefales til ethvert PLC

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har fundet frem til en sofistikeret, stærk, anderledes og overrumplende roman Den sorte bog om helte - Historien om en flugt, som anmeldes:

Bogudgivelsen er i sort bind, røde bogstaver og rød kant, bogstavelig talt som den bog, som vores syvårige hovedperson får af sin far i starten af romanen med besked om ikke at glemme at tegne og bruge sin fantasi.

Det gør han ikke, den sorte bog bliver den psykologiske og mentale hjælp fortællingen igennem, livsnerven og håbet - ja måske endda redningen? Vi er som læsere vidner til en hverdagsrealisme, som vi har set igennem nu en del år, hvor migranter og flygtninge søger mod det forjættede land.

 

Familien rives fra hinanden

Denne roman - skildret primært gennem vores syvårige jeg-fortælller - er fortællingen om en lille familie; far, mor og tre børn og deres flugt og drøm om andet og bedre liv. Vi hører, hvordan de som kvæg, ja ringere end, transporteres i forskellige lastbiler hundredvis af kilometer frem til grænsen.

Til sidst til fods, hvor moderen desværre ikke kommer videre, men skydes og dræbes af grænsevagterne. Faderen og de tre børn fortsætter, og vanskelighederne bare fortsætter, men en kvinde fra en ”hjælpeorganisation” hjælper dem frem til havet, Middelhavet.

Hun indgår som en flyvende, hjælpende fe - ”krigsfeen” - i den fortælling, som nu tegnes i den sorte bog, som igen og igen nærmest dokumenterer flugtrejsen dag for dag i al sin gru, men med et håb. Men intet er smukt eller bare rart på den planlagte og betalte rejse.

Som kvæg stuves de sammen på kysten i dårlige hoteller eller ”frihedsfængsler”, som der står. Ventetiden, usikkerheden og frygten martrer de flygtende, og pludselig bliver vores lille familie igen revet fra hinanden, da smuglerne uden forklaring henter de unge piger og kvinder.

 

Vendt overraskende på hovedet

Omsider hentes de, som zombier drives og stuves de i store gummibåde, videre frem mod et stort skib længere ude på Middelhavet, som desværre viser sig at være en plimsoller, et gammelt synkefærdigt skib. Synker gør det da også på åbent hav, hvor nu også faderen må give op.

Besætningen forlader de nødstedte i speedbåd, dramaet intensiveres, og kampen for overlevelse fortsætter. Højspændt drama udspiller sig.

Et skib bliver redningen, og snart er de to overlevende brødre en del af FN’s flygtningesystem, de kommer i en lejr, hvor gode professionelle folk tager sig af dem, de får den nødvendige hjælp, som alle andre.

Men her 150 sider inde i romanen og 10 sider fra afslutningen eksploderer det i romanen. Hidtil har ingen indikatorer - navne eller steder, kun Middelhavet - antydet, hvor vi er i verden, men her i lejren bliver brødrene stillet det naturlige spørgsmål: Hvor kommer I fra? Og deres svar er: Aalborg - Danmark!

Således bliver alt vendt overraskende og elegant på hovedet, vi hører kort, at vi er i et fremtidens Danmark i 2021, hvor vores to brødre må tage flugten ud af Danmark på grund af etnicitet-problemer – familien havde rødder i New Zealand og Singapore, altså ”urene”, som der står.

 

Meget til den gode samtale

Men FN-systemet virker, lejren, vore to brødre befinder sig i, er på den afrikanske nordkyst, Algeriet. Her bliver de som traumatiserede, forældreløse børn optaget - adopteret - af en god familie i Mauretanien, de kommer i skole, de lærer arabisk, et nyt liv er i gang.

Det her er en fin lille, velskrevet og -orkestreret roman, som i den grad tager hånd om et af tidens og verdens altoverskyggende problemer - mennesker på flugt - med al den nærmest ubegribelige ondskab og umenneskelighed, det medfører - det er næsten ubærligt!

Her i en sofistikeret, stærk, anderledes og overrumplende udgave, hvor man som læser sikkert og roligt får en aldeles uventet og overraskende afslutning. Det er flot.

Her er meget til den gode samtale i skolen, meget at tale om i undervisningen, hvor et klassesæt vil klæde ethvert PLC. Skal selvfølgelig også stå på hylderne. Store anbefalinger.

Lise Bidstrup: Den sorte bog om helte - Historien om en flugt. Høst & Søn, 157 sider, 199,95 kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.