Anmeldelse af Malene Sølvstens Verden styrter

Anmeldelse af Malene Sølvstens Verden styrter

Fimbulvinterens truende ankomst

Børn og Bøgers journalist og anmelder Eiler Jensen har udvalgt sig og anmelder her Malene Sølvstens sidefortælling til trilogien Ravnens hvisken.

Fra Malene Sølvstens to første bind af trilogien Ravnenes hvisken ved vi, at romanens altdominerende hovedperson, Anne, stræbes efter livet. Har man læst begge bøger, ved man tillige, at hun er en nøgleperson i det monsteropgør, der finder sted i de nordiske guders hjem, Asgård.

Ragnara er fører for et oprør imod de guder, som vi kender så godt. Først og fremmest jo Odin. Ragnaras styrke er betragtelig, og de beboere, der opholder sig i Asgård, er/vil blive stærkt undertrykte - og hvis de så meget som taler om guderne og tilmed tror på den, ja, så vil de være i den yderste livsfare.

Ragnara har en hær, som loyalt vil følge hendes mindste vink, vil dræbe for den mindste form for ulydighed imod hendes ordre. Der er mange ofre i det oprør.

 

Farlig bøn til guderne

Hvor voldsomt det går til, ser vi allerede i de første kapitler, af den sidefortælling til Ravnenes Hvisken, som Malene Sølvsten har skrevet, Verden Styrter.

I første kapitel hører vi om en blodofring til Odins pris, og sejdkonen hvisker: Odin (…) Krigens Gud. Giv os styrke, så vi kan styrke dig, Freja. Tag imod vores døde, når vi slås. Tor og Tyr. Kæmp med os, så vi kan kæmpe for jer.

Men det er en farlig ofring af en so, der finder sted, og en farlig bøn til guderne, for ind bryder anføreren af Varægergarden, Varnar af Bronzeskoven. En voldsom trussel udgør denne garde imod de mennesker, som har fået besked på at afsværge deres tro på guderne.

Til gengæld er de blevet løst af deres slavebånd, hedder det, fordi Ragnara ønsker at beskytte folkene mod guderne. Ja, sådan er der så mange underlige ”sandheder” i omløb.

Sejdkonen ender da også med at måtte lade livet for sin illoyale adfærd. Hun dræbes af Varnars spyd. Men ikke nok med det, han ender også med at myrde en ung pige. Et drab, hvis omstændigheder vi ikke skal nærme os her, og et drab, han inderligt fortryder.

(Kære Læser - du synes måske, du kender Varnar? Hvis du kan huske navnet, er det fordi du har læst de første to bind af Ravnenes hvisken, for her optræder han hyppigt.)

 

Mere stof til trilogien

Naturligvis er der også en oprørshær, som prøver at kæmpe imod Ragnara og hendes militante og brutale styrke. Denne oprørshær ledes af Thora, som i øvrigt er mor til Serén og hendes tvillingesøster, som er ingen ringere end Anne.

Med i modstandsbevægelsen er også Aella. Thora, Serén, og Aella har luret, at Varnar ikke synes så vildt begejstret og loyal over for Ragnara, som han kunne være, så de øjner en mulighed for at få ham over på deres side - altså med i modstandsbevægelsen. Den opgave, han skal løse, er at drage til Midgård, til menneskenes land, hvor hans opgave vil blive at være vogter for Anne.

Sagen er nemlig, at Anne i allerhøjeste grad er truet på livet, og netop dette, at hun forbliver i live, er afgørende for, at Ragnarok kan afværges.

Når man læser denne lille sidefortælling til den store Ravnenes hvisken, møder man for det første rigtig mange personer fra de ”store” bøger, både guder og andre. Ikke mindst Ragnaras søn, prins Sverre, som har en hovedrolle i den anden bog.

Det er en fin og nyttig fortælling, som giver lidt mere stof til den store trilogi, hvis tredje bind for nylig er udkommet, og som vi er mange, der glæder os til at nærlæse.

Vi aner nok, hvordan det ender, for det ligger som en konsekvens af genrevalget, men det er ligeså meget måden, det vil ske på, som der er grund til at have forventninger til.

Malene Sølvsten: Verden styrter. Gyldendal, 141 sider, 99,95 kr.


Dette er den sidste anmeldelse, der indtil videre bliver bragt her på Børn & Bøger Blog. Fremover vil der kunne komme indlæg til rubrikken Hovedet på bloggen, og ellers henvises der til anmeldelser, artikler og reportager i foreningens trykte blad Børn & Bøger. Vi takker for 3½ spændende år med regelmæssige nye anmeldelser m.v.. Fortsat god læsning i Børn & Bøger.