Portræt af et CFU

Portræt af et CFU

Besøg på Campus Carlsberg

Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen har været på besøg på det ny CFU i København, som er en del af det nye Campus Carlsberg.

Når man slentrer hen af Vester Fælledvej på Vesterbro i København i retning mod den nyanlagte S-togstation Carlsberg, er man på rette vej, hvis man er på vej mod det nye UCC og dermed også CFU.

På den gamle Carlsberggrund tårner sig her en mægtig og monstrøs bygning op, og i forårsmørket og tågen er det næsten en skræmmende stor kolos. Men straks man er gået igennem porten og indgangspartiet og lander på Humletorvet, er det en sand levende og flot arkitektonisk verden, der åbner sig, og her er lys og liv af mennesker, mange mennesker.

Humletorvet er stort og lyst og der er et liv af mennesker - mange mennesker.

 

 

CFU er blevet større

Det indtryk fortsætter, når man går ind i det meget spændende indrettede bygningskompleks, lyst og farverigt med spændende kunstinstallationer og med mange interessante og funktionelle løsninger for et moderne uddannelsessted.

Det er netop, hvad det er som en del af en landsdækkende tendens i både Aarhus, Odense og altså her i København, hvor man som en styrkelse af området har udviklet en campustænkning.

Det vil sige et UCC, Professionshøjskolen, som et samlende uddannelsescenter, en fælles kraft med forskningsenheder inden for skoleverden, eftervidereuddannelse og med blandt andet lærer- og pædagoguddannelse, tegnsprogstolkeuddannelse og lederuddannelse, og med en fælles biblioteksfunktion.

Det er her, CFU, Center for Undervisningsmidler, kommer ind i billedet - vi er på Campus Carlsberg, København, med i alt godt 10.000 studerende og kursister samt 800 medarbejdere.

Mette Schousboe, konsulent gennem mange år, tager imod i CFU’s spædende og nye, lyse lokaler, for give en rundvisning på matriklen. Mette Schousboe viser entusiastisk rundt og fortæller om et CFU, som kun er blevet større:

Konsulent Mette Schousboe viser rundt og fortæller om det nye CFU på Campus Carlsberg.

 

- At CFU fortsat er den helt store serviceorganisation med en imponerende materialesamling, som faktisk består af et eksemplar af alle de danske undervisningsmaterialer, som udgives.

 

Også udlån af e-bøger

Det er imponerende, og som Mette Schousboe fortæller, er det netop den berigelse og ved den synergi, der er mellem de forskellige ”institutioner”, - at ”fællesskabet” opnås.

Her skal også nævnes, at det meget store konsulentkorps, som omhandler alle fagene, altid står til rådighed med inspiration og oplæg på stedet eller eksternt og med en kvalificeret vejledning i eksempelvis materialesamlingen.

En pointe, som Mette Schousboe nævner, er princippet om, at på CFU er halvdelen af konsulentkorpset ansat med halvdelen af arbejdstiden placeret i den praktiske hverdag i skolen. Altså et prisværdigt mål om kontinuerligt at have nærhed til praksis.

Mette Schousboe nævner, at fra materialesamlingen, altså udlånssamlingen/klassesætsamlingen, udlånes de analoge materialer med lige stor og uændret styrke som hidtil, og at e-bogens placering nok vil øges, efter CFU i marts har åbnet en ny e-bogsportal på ebog.mitcfu.dk.

CFU’s nye tiltag til udlån af e-bøger i klassesæt er en sikker løsning at benytte for skolerne, og de e-bøger, man udlåner til eleverne, vil kunne downloades og læses på alle platforme.

 

Stort kursusudbud

CFU er gennem mitcfu.dk i kontakt med alle interessenter, og her er adgang til bøger, e-bøger, TV-udsendelser, spillefilm, pædagogisk vejledning, konkrete materialer/materialesæt og naturligvis inspiration til undervisningen.

Hvad angår TV og film nævner Mette Schousboe, at der er en klar stigning i udlån, efter at eleverne har fået mulighed for at låne TV-udsendelser gennem deres lærere.

CFU spiller stadig en stor rolle i samarbejdet med vigtige kulturelle aktører som eksempelvis Levende musik i skolen og Med Skolen i biografen.

I samarbejde med Styrelsen for It og Læring arrangerer CFU Danmarks Læringsfestival, en gigant af en festival over to dage, som på mange måder er særdeles relevant og en stærkere og stærkere konkurrent til det af danskere meget besøgte BETT-arrangement i London!

CFU’s kursusudbud er stort, og der afholdes cafémøder med fagligt indhold. Derudover er der en lang række endagsarrangementer af karakteren netværksmøder for it-vejledere, læringscentervejledere, og denne signatur deltog i en af sidstnævnte.

 

Future Classroom Lab

CFU havde indbudt til netværksmøde, og godt 40 deltagere fra hovedstadsområdet havde taget imod tilbuddet, hvor en veloplagt Kirsten Lenz fra CFU Bornholm gennemgik en spændende forsøgs- og udviklingsproces med det pædagogiske læringscenter som det centrale. Godt at blive klog af og stor spørgelyst og dialog.

Inden afgangen viste Mette Schousboe det nyeste skud på den digitale undervisningsstamme, et nyt spændende lokale - Future Classroom Lab - der er indrettet i fem zoner: Præsentation, Undersøgelse, Feedback, Udvikling og Produktion med henblik på at fremme læreprocesser og læringsaktiviteter i en digitaliseret verden og med fokus på de 21. århundredes kompetencer.

Det nyeste skud på den digitale undervisningsstamme er Future Classroom Lab, et spændende lokale indrettet i fem zoner.

 

Således fortsætter det i et CFU, som netop nu er ved at folde sig flot ud i de nye imponerende omgivelser, og hvor man altid er klar med en hjælpende hånd. Det nye CFU er mere levende end nogensinde!