Reportage fra Bogforum i Bella Center

Reportage fra Bogforum i Bella Center

Litteraturens Mekka

Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen var med ved afviklingen af årets Bogforum i Bella Center den 26.-28.oktober, hvor der blandt meget var hele tre prisoverrækkelser:

Bogforum er Mekka for litteraturens verden i Danmark, her er vækstlaget, de erfarne og de nye, og Børnebogsforum for familier, og Bogforums Skolescene komplementerer denne overvældende repræsentation af alt godt fra litteraturens verden.

 

Bogen stortrives

Og bogen er tilsyneladende i storform. Overalt blev der budt til og købt ind i de store bogladeområder - så store at der var ”gader”, hvor alle bedre kunne orientere sig, når de dykkede ned i dette hav af herlig kultur.

For, som det blev nævnt ved velkomsttalen, helt centralt står det aldeles vigtige møde mellem forfattere, forlag og publikum.

Det estimerede besøgstal var sat til omkring 25.000 gæster - hvilket antyder endnu en succes for litteraturen, som så sandelig virkelig rækker ud efter alle - så at sige.

Der kom publikum i alle aldersklasser. Ved åbningen var der meterlange række med forventningsfulde gæster - litteraturinteressen var enorm.

 

Merete Pryds Helle holdt åbningstalen i et fyldt auditorium.

 

Merete Helle Pryds, der holdt åbningstalen, bød kreativt og elegant på en til lejligheden nyskreven novelle, som begejstrede, og hun fik så sandelig sat Bogmessen i gang og på det litterære spor.

 

Debutantprisen

I forbindelse med messen blev der også budt på prisoverrækkelser.

Den første prisoverrækkelse var Debutantprisen, som er blandt de mest traditionsrige priser. Her var shortlisten på fire udvalgte, der blev præsenteret i auditoriet.

Vinderen af Debutantprisen blev Anita Furu for værket Mit halve liv.

 

Emma Bess var en af de tre øvrige udvalgte på shortlisten for Mødre, døtre, søstre.

 

Den anden på af de tre var Kira Dreyer Messel for Skibbrudden og andre fortællinger om udødelighed.

 

Den sidste af de tre var Sara Omar for Dødevaskeren.

 

 

Skriverprisen

Næste prisoverrækkelse, undervisningsministeriets fornemme pris Skriverprisen, foregik på Bellascenen. I forbindelse med prisen arbejder et udvalg ud fra fire kriterier:

• Værket skal have litterær kvalitet.

• Værket skal være sprogligt lettilgængeligt.

• Værket skal have layoutmæssig høj kvalitet.

• Værket skal henvende sig til læseren som ligemand.

Her var blandt i alt 80 indstillede ”værker” udvalgt tre.

Prisen blev i ministerens fravær overrakt af formanden for Pædagogisk LæringsCenterForening, Birgitte Reindel.

Vinderen af Skriverprisen blev Troels Gollander for hans forfatterskab af de lette fagbøger.

 

Marie Duelund var den anden af de tre finalister med værket Sne.

 

Den sidste finalist var værket Fuglemanden med tekst af Sarah Engell (tv.) og illustration af Lilian Brøgger.

 

 

Klods Hans Prisen

Den sidste og tredje prisoverrækkelse, der også foregik på Bella Scenen drejede sig om Klods Hans Prisen, som er IBBY’s - Selskabet for Børnelitteraturs - traditionsrige pris. Den tildeles til personer, der yder en særlig, uegennyttig og vigtig indsats for børnelitteraturen.

Efter en forrygende flot oplæsning af børnebogsforfatter Anne Sofie Hammer af H.C. Andersens eventyr Klods Hans - deraf prisens navn - gik man til selv prisoverrækkelsen, som gik til de entusiastiske og dedikerede folk i Skanderborg - Slynglerne - eller rettere Di Heslige Slønglers Klup, som nu i fire år har afholdt de efterhånden ganske berømte ”Slyngeldage” i Ole Lund Kirkegaards gode ånd, bysbarnet - derfor!

 

Anne Sofie Hammer læste H.C. Andersens eventyr Klods Hans, inden Klods Hans Prisen blev uddelt til Di Heslige Slønglers Klup fra Skanderborg.

 

Som der blev sagt ved overrækkelsen, har de skabt et moderne børnebogsinitiativ, som fastholder vigtigheden af børnelitteraturen. Cirklen er sluttet!

Således var man efter et par overvældende dage og uddeling af tre meget forskellige priser, overbevist om at litteraturen så sandelig er kommet for at blive og lidt til!


Læs også reportager fra andre arrangementer i Børn & Bøger.