Ugens artikel - uge 10, 2016: En anmeldelse

Ugens artikel - uge 10, 2016: En anmeldelse

Bør tiltrække mange drenge.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har igen været en tur omkring boghylden, og denne gang er det en velfortalt, spændende roman, der veksler mellem realist og mystik, der anmeldes.

Tosh, vores hovedperson, mærker allerede i historiens start en særlig kraft, der trækker i ham, og det skal blive varslet og begyndelsen på et drama, hvor det magiske og det realistiske spiller sammen. Kraften viser sig at stamme fra en hvid - albino - slange, som han fanger på en tur, hvor han er ude for at studere forårets første snoge og hugorme.

Søn og far er krybdyrnørder, huset er fyldt med terrarier, og fundet her usædvanligt. Han lægger et billede op på nettet for at få hjælp til en artsbestemmelse af slangen - og herfra går det stærkt og mystisk for sig.

 

En mystisk virkelighed

Mærkelige, pågående og umenneskelige personer drages nu mod Tosh, og de begynder bogstavelig talt også, overraskende nok, at bekæmper hinanden på liv og død. Transformationerne af disse skabninger er også den mystiske virkelighed - og de døde opløses og forsvinder.

Den hvide slange er magisk og fra en anden verden, tydeligvis. Tosh vælter således lige ind i disse andre verdner, hvor folket omtales som luunger, en slags reptilmennesker, som kan transformere sig fra død til intet og til menneske, dog med slangens øjne.

Men to af disse skabninger skiller sig ud; Ayse og Norm. De bliver en slags vigtige forbundsfæller i den for Tosh endnu uforståelige og ukendte kamp.

Norm er norwanger, et gammelt, traditionsrigt folk med en magisk, cirklende slange som vigtigt symbol, mens Ayse tilhører ai jen-folket, hvor kongeslangen er vigtig - og dette folk kan tilmed flyve! - uden vinger!

 

Den udvalgte

Da alt er kaos, tager de tre faderens bil og flygter dybt ind i skoven, hvor Ayses stamme holder til - ganske mærkeligt - i et Johovas Vidner-kompleks, men det fungerer.

Her møder Tosh en jævnaldrende pige, Selm, som åbenbarer hele den vanvittige, magiske verden for ham.

Hun forklarer ham, at han på en særlig måde indgår i dette univers på grund af slangens tiltrækning til ham, og at han er udvalgt til at være mediet, der kan tage stenen fra slangens krone og dermed skabe fred mellem alle disse kæmpende og magiske folkeslag.

De nu fire personer må atter flygte fra nye, dræbende kampe, og det gør de - af alt - i faderens bil, og kører til København og parkerer udenfor Yvonnes Bodega, sic!

Således fortsætter den godt og spændende fortalte historie videre, vekslende mellem realisme og mystik.

 

Alt falder på plads

Det kan godt delvis røbes, at i den fine og magiske afslutning falder alt på plads, og det med Tosh og slangen som det centrale midtpunkt, så alt nærmest normaliseres til slut, da far, mor og Tosh kører hjem og lægger begyndende ferieplaner om en rejse til Amerika og klapperslanger...!

Det er et velfortalt, spændende drama for børn og yngre læsere - tweens - og bør tiltrække mange drenge. En fin oplæsningsbog vil det også være.


Martin Vinther Madsen: Slangestenen. Tellerup, 258 sider, 199,95 kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.