Ugens artikel - uge 15, 2016: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 15, 2016: Pluk fra boghylden

Ny serie lægger hårdt ud.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har været omkring boghylden og anmelder kort første bind i en ny serie til tweenlæsere.

Morten Dürr er på vej med en ny bebudet serie - i genren splat, gys og humor - med serietitlen: Fætter Splat. Dette første bind, Monsterbaby, lægger hårdt ud.

 

Er nødt til at slå lillebror ihjel!

Hele historien foregår over ganske kort tid, og på første side er vi tæt på slutningen, hvor vores hovedperson Oliver, som går i sjette klasse - med alenemor og babylillebror på seks måneder, kaldet Stumpen - konstaterer, at han er nødt til at slå sin lillebror ihjel!

Vi skruer nu tiden tilbage, til før denne dramatiske udmelding, og meget og vildt uhyrligt er passeret inden da. Nu går det handlingsmæssigt stærkt.

Oliver er lun på klassekammeraten Sofie, det er fodboldkammeraten Mikkel også; så meget, at jalousi og had dem imellem betyder, at Mikkel bevidst skader Oliver inden en fodboldkamp. På hospitalet med brækket næse ligger han sammen med en sengeliggende og fikseret kannibal! og vanviddet tager nu kun til i handling og omfang.

På ingen tid under moderens og Stumpens besøg på stuen ryger sutten i halsen på kannibalen. En tosset mand Arensen - dæmonjæger skal det senere vise sig - kaster sig ind over kannibalen, sutten ryger ud, og rød røg farer ud af halsen, og desværre ned i halsen på Stumpen.

 

Dramaet overgår fantasien

Dæmoniseringen er fuldbyrdet, en voksen dæmon i en babykrop. Et blodtørstigt og dræbende monster i barnevogn og på arm! Som en vampyr flænser han struber op og drikker blod, sådan gik det, sådan vil det fortsætte.

Oliver paralyseres med en nu talende baby, som næres af blod og død og kræver ofre hver dag. Stumpen, som nu er dæmonen Ahmin, er ikke tilfreds med dyreblod, som var nærliggende og forsøges i form af en kanin hos ”fjenden” Mikkel.

I et ustyrligt tempo med mange vilde hændelser forbrødres de to drenge og gør fælles front. Via websitet monsterhunterarenson.com - den døde dæmonjægers - lykkes det dem at finde en vej ud af denne fuldstændig usandsynlige og ufattelige situation.

Endnu en gang overgår dramaet fantasien, Stumpen reddes og frigøres fra dæmonen, som desværre lige præcis suser videre i ingen anden end Sofies krop.

Man hører til slut om et mystisk, bestialsk drab og voldsomme blodsudgydelser af netop Sofies forældre - men hun er væk, tilsyneladende for altid, konstaterer myndighederne efter måneders eftersøgning.

 

Godt og vel i gang

Oliver og Mikkel får ro og må leve med en meget stor og overvældende hemmelighed, men så bipper en sms ind til Oliver - fra Sofie: Skal vi snart ses? Sådan slutter romanen.

Det her er der læsere til. Bogen er relativt letlæst og med stor intensitet og tempo, en god portion humor, blodet flyder, grimheden er til at få øje på, og vanviddet driver fortællingen frem.

Dette stærkt suppleret med hæsligkønne illustrationer, som nok skal få de sproglige billeder på plads, hvis det skulle være nødvendigt.

Serien er godt og vel i gang. Tweenlæsere med hang til bloddryppende splatter- og mosterhistorier kan begynde her.


Morten Dürr: Monsterbaby. Illustreret af Erik Petri. I serien Fætter Splat. Plot, 128 sider, 299,25 kr.