Ugens artikel - uge 24, 2016: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 24, 2016: Pluk fra boghylden

Klovnehistorie med et opfindsomt plot.

Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm har været omkring boghylden og fundet en børnekrimi, som anmeldes.

Drengen Arthur er klovn i et omrejsende tivoli. Hver sommer rejser han og hans far rundt i landet som klovneparret Bum Bum og Spiloppo.

Arthur bliver mobbet i skolen, og hans værste plageånd er Sebastian, som han ved et uheld har hældt saftevand ned over uden at blive genkendt. I skolen er han til grin, og han er bange for Sebastian.

Arthur er varm på en pige i klassen, Josephine, men han tør ikke sige det. Hun holder en fin fødselsdagsfest uden at invitere ham med. Skæbnen vil, at Josephines far engagerer Arthur og hans far til at optræde som klovne ved festen uden at vide, hvem de er privat.

 

Kommer hele tiden galt af sted

Arthur er igen uheldig og kommer til at ødelægge fødselsdagskagen, men det er småting i forhold til, at hans far bliver beskyldt for at have stjålet nogle kostbare smykker under festen. Politiet kommer hjem på Arthurs families bopæl, og betjentene optræder uforskammet og hovent samt hælder indholdet af skuffer og skabe ud på gulvet.

Den handlekraftige farmor skælder betjentene ud, men hans far bliver alligevel taget med på politistationen. Noget må gøres, og der er kun Arthur til at træde til.

Efter sin allergihærgede og detektivlæsende lillesøsters anvisninger udgiver han sig - udklædt og på stylter - for at være udsendt fra TV for at prøvefilme villaen.

Som sædvanlig kommer han galt af sted, mens han leger detektiv, men han bliver trods alt ikke genkendt, men fejlagtigt antaget for at være en sladderjournalist. Han får bare et los i enden og bliver smidt ud.

 

Vittig og ironisk

Arthur tror, at han nu har fundet ud af, hvem tyven er, men han er igen galt på den. Han har fanget en bager og spoleret endnu en festkage og en del mere. Han giver dog ikke op, og med hjælp fra sin kloge lillesøster lykkes det til sidst at opklare sagen, så det bliver bevist, at hans far er uskyldig.

Det er en krimi for børn fra omkring 10 år med et rigtig opfindsomt plot, og samtidig er det en historie med en morale, man kan lære af, og med et uventet resultat.

Den vittige, ironiske og samfundskritiske tekst understreges af de lige så vittige, ironiske og lettere groteske sort/hvide tegninger.

Historien er både dramatisk og spændende uden at være uhyggelig for målgruppen.

Kristian Mørk og Oliver Zahle: Spiloppo. Ingen tager en klovn alvorligt. Illustreret af Palle Schmidt. Carlsen, 180 sider, 199,95 kr.