Ugens artikel - uge 25, 2016: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 25, 2016: Pluk fra boghylden

Spændende og nyskabende roman

Børn & Bøgers journalist og anmelder Anette Grønholt Andersen har været omkring boghylden og anmelder en bog, som forfatterne har skrevet gennem mailveksling.

Elias er en ganske almindelig dreng på 16 år, som hver torsdag eftermiddag i hele august har taget bus 37 i Oslo, hvor han bor. Her har han lagt mærke til en smuk pige, som dog slet ikke har ænset ham.

En dag er hun der ikke længere, og han sætter sig for at finde ud af, hvem hun er, og hvad der er blevet af hende. Hun har i bussen siddet og læst i en blå halvgennemsigtig plastikmappe, og det er lykkedes Elias at læse hendes mailadresse udenpå den.

Han tager en beslutning og sender hende en mail - og hun svarer. Hele bogen er opbygget som en mailkorrespondance mellem de to; Elias og Susanne.

 

Meget på spil

Det viser sig, at Susannes mappe er blevet stjålet, hun ved godt af hvem, nemlig en forsmået kæreste, den første hun har bollet med, og som har vist sig at være ret klam, nærmest en stalker. Hele hendes liv er samlet i den mappe, skriver hun, og hun har det ikke godt med, at ekskæresten læser i den.

Elias leger heltemodig ridder og ender med at stjæle mappen tilbage og skræmme ekskæresten fra at nærme sig Susanne igen. Der er meget på spil for både Elias og Susanne, og de har mange overvejelser i forhold til, om korrespondancen skal føre til andet, eller om de skal afslutte den.

Elias følger hende på afstand, han ved, hvor hun færdes, og hvordan hun ser ud. Hun, derimod, husker ikke Elias fra bussen.

De har udvekslet ganske intime ting og været hudløst ærlige i deres mails. På en eller anden måde føler de sig helt afsløret i forhold til hinanden, og det er derfor, det bliver pinligt, uanset hvad. For det er for sent at være diskrete, de har udleveret sig selv til hinanden.

Hvordan skal det ende? En dag aftaler de at mødes i virkeligheden. Lige som de to unge i bogen, har forfatterne skrevet bogen gennem mailveksling, de har først mødt hinanden, efter at bogen er blevet til.

 

Fænger godt

Omslaget lægger op til egen fortolkning, da det er et sløret billede uden genkendelige elementer, med grønt forneden, nok græs, der blendes over i orangegule, gule og hvidgule nuancer mod toppen.

Målgruppen er læsere fra 14 år og opefter, formen er spændende og nyskabende, og man får fornemmelsen af at se med over skulderen og få indblik i noget, der egentlig er hemmeligt og ret intimt. Det fænger ret godt - og bogen kan i høj grad anbefales.

Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland: Det bliver pinligt uanset hvad. Oversat fra norsk af Mette Stepnicka. Turbine, 118 sider, 249,95 kr.