Ugens artikel - uge 33, 2016: En anmeldelse

Ugens artikel - uge 33, 2016: En anmeldelse

Veloplagt og sprogfornyende.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har fundet en kortroman af en lovende forfatter, som er ved at bide sig fast.

Det er den blot anden roman - den svære toer - som Kevin Japsen er ude med, kortroman kalder forlaget det - for Young Adult.

Romanen er skrevet på en veloplagt og en slags sprogfornyende måde, og det passer fint til det limbo, vi skal ind i. Limbo er som kendt en mellemtilstand mellem liv og død. Romanens tema er lagt!

 

Lys i mørket

Vores hovedperson er Elias, som indledningsvis fortæller, at skuespillet er et af hans vigtigste principper. Teaterscenen på 85 m2 i boligblokken - i forskellige toner af gråt, hvor han ofte brillerer - er lig med moderens lejlighed.

Begge er de bogstavelig talt gået i sort efter faderens død i et trafikuheld. Et godt familieliv var blevet knust. I den nye skole er Elias uden relationer og isolerer sig. Sygefraværet tager til!

Ulykkerne fortsætter, og Elias vågner efterfølgende op i en sygeseng på hospitalet, på en kræftafdeling med en konstateret tumor i hjernen, som skal behandles.

Men der slipper lys ind i al denne ulykke og mørke. Sia hedder hun, også kræftpatient, men med et vidunderligt lyst sind. Hun forærer ham en notesbog, som skal hjælpe ham, siger hun, og overrumplet over sig selv skriver han helt spontant på første side: FAR.

 

En parallel verden

Scenen skifter, og en parallel verden visualiserer sig. Elias hører stemmer og et ukendt mørke toner frem. Han ser svagt små, knæhøje mystiske væsner, som har evnen til at forsvinde ud i ingenting!

Han kommer i kontakt med disse væsner fra denne ukendte verden og møder Achimenes, som på Elias mange spørgsmål tankevækkende svarer: Det vigtigste er, AT vi er her - Ikke hvem vi er!

Hermed åbnes denne fantastiske og besynderlige parallelverden, hvor krigen raser blandt de ikke-seende, men hypersensitive skabninger uden øjne. Og snart er han i landet Dori Lucis, Lysets rige.

Her møder han Bellator i en magisk hvid perlemorsrustning, som han også selv iføres, og som har den egenskab, at den forstærker ens bedste evne. Kampen mod mørket indfinder sig, for, som Bellator forklarer, mørket forstærker vore værste sider. Angst, fortvivlelse og egoisme. (År 2016, sic!)

 

Lys i mørket

Vores ”skytsengel” Sia fra hospitalet viser sig nu at være prinsessen i Dori Lucis, og de kæmper nu sammen, hun den stærke med sit flammende skær, mod genfærderne Dragobarerne, som er en tilsyneladende uovervindelig overmagt. Mørkets kræfter er gigantiske, Zeruskæmperne.

Men hjælpen kommer fra en uventet side, de små knæhøje skabninger fra mørket viser uset styrke, og nærmest i en slags fællesslag mellem drøm og virkelighed er vi tilbage på kræftafdelingen, hvor Elias vågner op efter to uger i koma.

Sia er der stadig, romancen er intakt. De udskrives begge, romanens sidste sætning lyder: Han var forelsket.

Kevin Japsen er ved at bide sig fast, og så er der på forlagets hjemmeside udarbejdet et gratis undervisningsmateriale.

Hermed anbefalet.

Kevin Japsen: Limbo. Facet, 136 sider, 149,- kr.


 

Læs flere korte og længere anmeldelser i Børn & Bøger.