Ugens artikel – uge 34, 2016: Interview med PLC-konsulent Anne-Mette Hermansen, Helsingør

Ugens artikel – uge 34, 2016: Interview med PLC-konsulent Anne-Mette Hermansen, Helsingør

Konsulenten, kulturen og Uddannelseshuset i Helsingør!

I Børn & Bøger nr. 3/2016 bragte vi to artikler med interview med de kommunale PLC-konsulenter i Ballerup og Allerød kommuner, som er nogle af de kommuner, der har en overordnet kommunal strategi for fælles udvikling af de pædagogiske læringsentre, PLC’erne.

I denne artikel går turen til Helsingør, hvor Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen i rækken af konsulenter besøger Anne-Mette Hermansen, som er konsulent for pædagogiske læringscentre, det praktisk musiske fagområde og kultursamarbejdet i Helsingør Kommune.

Alene stillingsbetegnelsen indikerer, at kulturen spiller en stor rolle, og i samtalen er det da også mere end tydeligt, at det er et stærkt hjerte, der her arbejder for på alle måder at understøtte denne politiske linje.

 

Nordsjællands kulturelle centrum

Helsingør Kommune er kulturel frontløber, og markerer sig tydeligere og tydeligere som en kommune, hvor en stor kulturel diversitet kontinuerligt folder sig ud. Anne-Mette Hermansen siger med stolthed:

- Vi er begunstiget af politikere, som ser kulturens betydning, og som vedvarende giver den nødvendige økonomi, der gør det muligt at skabe og tilbyde utroligt mange, spændende, kreative og forskelligartede tilbud og dermed placere Helsingør Kommune i toppen af det kulturelle Danmarkskort - og også flot blandt de højest ydende til kulturen.

Med rette stolt - Helsingør Kommune må være Nordsjællands kulturelle centrum. Det er faktisk imponerende, hvad der præsteres, og i denne sammenhæng er det interessant at konstatere, at de kulturelle udbud er stærkt knyttet til de pædagogiske læringscentre som afgørende samarbejdspartnere og som formidlere og vejledere.

Central i denne udvikling er Uddannelseshuset, som er et stort aktiv, fortæller Anne-Mette Hermansen.

Egentlig er det - billedlig talt - et klassisk eksempel på et kommunalt Pædagogisk Center, hvor kredsen af samarbejdende kommunale institutioner er samlet med den synergi, der hermed skabes.

Det pædagogiske læringscenter, som Anne-Mette Hermansen kommer fra, indgår naturligt heri, og ikke mindst kursusfællesskabet har udviklet sig meget.

 

Bekendtgørelsen

Det område af Uddannelseshuset, som Anne-Mette Hermansen er placeret i, er området for skole og dagtilbud, som dækker hele gruppen 0 til 18 år, og der er i ”huset” fem fagkonsulenter, administrativt personale og grafiker. Endvidere huser det Folkekirkens skoletjeneste.

Lad os se mere detaljeret på, hvad konsulenten har været optaget af de seneste år. Anne-Mette Hermansen fortæller:

- Helt centralt har der de seneste to år været arbejdet med den nye bekendtgørelse og implementering af samme, og det er rigtig godt i vej. Der har været afholdt en række temadage om bekendtgørelsen, hvor alle skoler har været repræsenteret med de PLC-relevante medarbejdere - og i den forbindelse vigtigt - også skoleledelserne.

- På første møde var ikke mindre end imponerende 80 vejledere og skoleledere til stede, siger Anne-Mette Hermansen.

Senest har der været afholdt en række temadage med alle de forskellige vejledere, blandt andet med henblik på nytænkning, som bekendtgørelsen åbner for, med hensyn til holdsammensætningen på det fremtidige pædagogiske læringscenter.

 

Materialevalg

Noget andet, Anne-Mette Hermansen har været optaget af, er materialevalget. Inden for kerneydelserne står materialevalget stadig stærkt - det fælles, kommunale materialevalg, hvor alle skoler deltager i møder hver tredje til fjerde uge med de til enhver tid fagligt kompetente personer i forhold til dagsorden og indhold.

- Det er virkelig mennesker, der brænder for deres arbejde, og alle skoler/PLC’er er repræsenteret hver gang, siger Anne-Mette Hermansen, der er imponeret over engagementet.

Anne-Mette Hermansen er imponeret over det engagement, der bliver udvist på de fælles materialevalgsmøder i kommunen.

 

Der er tale om materialevalg til udlånssamlingerne på skolerne og til fællessamlingen, som er placeret i Uddannelseshuset, og det gælder naturligvis både analoge som digitale undervisningsmidler.

Hvad angår digitale fagportaler, har man efter en længere ”høring” blandt alle skoler valgt et stort fælles indkøb, mere individuelle ønsker er lagt på den enkelte skole.

Anne-Mette Hermansen understreger vigtigheden af dette lokale materialefællesskab og fællessamlingen. Der ageres og handles med stor sikkerhed i de lokalt forankrede ønsker og behov i materialevalgene, hurtige handlinger kan eksekveres ved ønsker, og der er altid stor chance for klassesætlån.

 

Nyt bibliotekssystem

Helt generelt er det nærhedsprincippet og kendskabet til alle områder i kommunen, der er styrken med et lokalforankret, fælles center som Uddannelseshuset med blandt andet den store, fælles klassesætsamling.

Anne-Mette Hermansen understreger også den store betydning, tilstedeværelsen og deltagelsen i materialeudvalget har - samtalen og dialogen - hvor der oparbejdes en stor, fælles viden blandt de deltagende PLC-medarbejdere, som dermed står styrket ved den senere formidling og vejledning ude på de enkelte institutioner.

Materialevalgsmøderne er man med rette stolte over og glade for, og man finder, at de har meget stor værdi. Rundt om i landet er netop disse fælles møder under hårdt pres på grund af tid - her vægtes de højt!

Overgangen til nyt bibliotekssystem - Cicero - har også fyldt, men man er godt forberedt og har haft et ganske fint samarbejde med folkebiblioteket. Det har blandt andet medført en mere ens og fælles tænkning og en pædagogisk diskussion om det mere emneopdelte bibliotek.

Med det nye, fælles system vil man også få en mere fælles formaliseret platform parterne imellem. Samarbejdet har også medført et nyt, fælles biblioteksorienteringsprojekt - efter en række fællesmøder - som har medført, at man har støvet den gamle ordning af og nu kalder orienteringen Vidensjagt - viden, læring og læsning.

Det glæder Anne-Mette Hermansen sig meget til at se udfoldet i kommunen.

 

Faglige kurser

Al kursusvirksomhed foregår i Uddannelseshusets regi, og der er tale om et meget stor udbud, så også det fylder meget.

Som for materialevalget får det netop det bedst tænkelige afsæt i form og indhold afstemt efter de til enhver tid ønskede udviklingstendenser, der rører sig lokalt, men naturligvis også nationalt.

Kataloget for 2016-2017 Faglige dage, fantastiske oplæg og forrygende debatter med et hav af tilbud er netop sendt ud - med digital tilmelding.

Kursuskataloget med et stort udbud af faglige kurser i Uddannelseshuset er netop sendt ud.

 

Kultur og litteratur optager Anne-Mette Hermansen meget. Indledningsvis slår hun fast, at litteraturens rolle er en kerneydelse nedfældet i Folkeskolelovens § 19, stk. 2 og helt central i læringscenterets virke - i undervisningen, i samtalen, i fritiden, ja, i mødet mellem mennesker.

Anne-Mette Hermansen udtrykker det således:

- Litteraturen kan vise det særlige; måder at leve et liv på, at se verden på, at se ind i andre virkeligheder - og så sker det i ens egen forestillingsverden.

Det drejer sig om dannelse, dannelsen er i afgørende spil i litteraturen, både i den selvlæste og -valgte og i den formidlede og den underviste litteratur.

 

Kulturelle tiltag

Som kulturelt og dannende, nævner Anne-Mette Hermansen også tiltaget Kulturens børn - Kreative børn 2016-17, som er et tilbud til alle klassetrin i kommunen. Det er udviklet i samarbejde mellem alle kommunens undervisnings- og kulturinstitutioner.

Kulturens børn - Kreative børn 2016-17, et tilbud til alle klassetrin i kommunen, er udviklet i samarbejde mellem kommunens undervisnings- og kulturinstitutioner.

 

Det hele er gratis, og til alle projekterne er der tilknyttet lærerintrokurser. Dertil har Uddannelseshuset/Anne-Mette Hermansen for alle kurserne opstillet to læringsmål – et imponerende udbud.

Der er opstillet to læringsmål for alle kurser i forbindelse med Kulturens børn - her et eksempel.

 

Et andet imponerende tilbud, som Anne-Mette Hermansen medvirker i, er samarbejdet mellem de to sundbyer Helsingborg og Helsingør. Dette er et samarbejde om skole- og kulturaktiviteter, museumsbesøg, kurser, lærerdage, venskabsklasser og meget mere.

Til slut skal nævnes det seneste skud på stammen, det man har kaldt Åben Skoledag, som løber af stablen til september - udviklet af Anne-Mette Hermansen og børnekulturkonsulent Ida Wettendorff.

Det har til formål at synliggøre nogle af de mange muligheder, der ligger i at træde ud af skolens rum og ind i andre autentiske læringsmiljøer.

De tre bærende temaer - kaldet stationer - er:

  1. Design ved Billedskolen.
  2. Håndværk ved Industriforeningen.
  3. Det kulturhistoriske håndværk ved museerne.

 

Rækker ind i fremtiden

Sådan kan Anne-Mette Hermansen nærmest blive ved med eksempler fra det ganske imponerende arbejde, der foregår, man må være meget glade, tilfredse og stolte i Helsingør Kommune. Her er et fælles uddannelseshus eller et fælles pædagogisk center, som rækker ind i fremtiden.

Det blev en spændende og interessant dag i Helsingør - tak for det. Børn & Bøger vender tilbage med flere interview med konsulenter i andre kommuner.