Ugens artikel - uge 35, 2016: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 35, 2016: Pluk fra boghylden

Stærk bog om en af Danmarks historiske pionerer.

Børn & Bøgers erhvervspraktikant Anna Louise Ugilt var i praktikperioden omkring boghylden og fandt en bog, som hun her anmelder.

Bogen er første bog i en ny serie, De gik forrest. Hovedpersonen er Nina Bang, som var Danmarks første kvindelige minister. Bogen fortæller om hendes liv fra start til slut i kronologisk rækkefølge.

Det er en børnebog, som er velegnet til frilæsning/letlæsning med et lixtal på 27. Den henvender sig til børn på 8-12 år (faglitteratur).

 

Første kvindelige minister

Først hører læseren om hendes opvækst, hvor hun mødte nogle kvinder, som fortalte, hvor besværligt deres liv var. Hun blev derfor inspireret til at ville hjælpe disse mennesker.

Derefter hører læseren om, hvordan hun blev færdig med sin studentereksamen og startede med at læse historie på universitet. På universitet mødte hun også sin kommende mand, Gustav.

De delte mange tanker og holdninger og var stærkt inspireret af Karl Marx. Hun fandt ud af, at hun gennem socialisme, kunne skabe bedre kår for arbejderne. Derfor begyndte hun også at engagere sig politisk i socialdemokratiet og fagbevægelsen.

Man opdager, hvor meget Nina Bang kæmpede og brændte for det, hun lavede. Hun holdt sjældent fri, selvom hendes helbred var svækket.

Hun blev undervisningsminister - som Danmarks første kvindelige minister - og kæmpede for, at børn skulle lære at tænke selv. Det vigtigste for hende var, at alle børn kunne uddanne sig til det, de ville.

 

Indblik i samtidshistorie

Udover at man læser om Nina Bangs liv, læser man også om samtidens historie. Nina Bang blev stærkt påvirket af arbejdernes forhold under anden verdenskrig. Selvom hun måske var inspireret af revolutionen i Rusland, tog hun senere afstand fra styret og mente, at de ikke var rigtige socialister.

Man hører også om fagforeninger, hårde kår, og hvordan kvinderne fik stemmeret, en proces, i hvilken Nina Bang var en central skikkelse.

Der er desuden en tidstavle bagerst i bogen, som kan give læseren et overblik.

Forsiden forestiller Nina Bang, foran hende er der mælkebøtter, som symboliserer kvindernes kamp. Bogens illustrationer understøtter teksten og billedteksten giver et hurtigt overblik.

I den sidste del af teksten er der en illustration med en mælkebøtte, som sender frø ud (som symbol på, at kvindekampen fortsætter).

 

Giver det store billede

Jeg synes, at bogen er en rigtig god bog. Den giver en lyst til at søge efter mere viden. Bogen er nem at gå til, den gør svære emner letforståelige. Læseren vil kunne se det store billede i forhold til verdenshistorien og nutidige problemstillinger.

Læseren får et indblik i, hvordan det var at være kvinde på Nina Bangs tid (1866-1928). Man følger Nina Bang gennem hendes svære tider, og når det endelig lykkedes for hende, bliver man glad og inspireret.

Bogen kan helt klart anbefales til skolebiblioteker.

Kåre Bluitgen: Nina Bang. Som mælkebøtter gennem asfalt - Kvindernes kamp. Illustreret af Thomas E. Mikkelsen. I serien De gik forrest. Turbine, 41 sider, 239,95 kr.


 

Læs flere korte og længere anmeldelser i Børn & Bøger.