Ugens artikel - uge 37, 2016: En anmeldelse

Ugens artikel - uge 37, 2016: En anmeldelse

En og brutal, men spændende historie.

Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm har fundet en særdeles voldelig roman, som anmeldes.

Denne romans hovedperson er Jonas, der er 16 år. Hans far døde af kræft, da han var 12 år, og hans mor fandt en ny mand, Anders, som hurtigt flyttede ind i deres lejlighed. Anders hader Jonas, og Jonas kan heller ikke fordrage ham.

Moderen er svag og tager hele tiden stedfaderens parti og svigter sin søn. Nu har stedfaderen bestemt, at de skal flytte til Taastrup, hvor de kan starte et nyt liv. Han fjerner alle minder om Jonas’ far samt Jonas’ højtelskede hund, hvad der får Jonas til at hade stedfaderen yderligere - og moderen tør stadig ikke tage sønnens parti.

 

God til at slås

Anders har skaffet Jonas ind på Albertslund Gymnasium, selv om han har en betinget voldsdom i bagagen. Anders kender nemlig den kvindelige rektor, og det er Jonas’ eneste chance, mener han.

Det starter skidt, for allerede 1. skoledag hjælper han en forknyt 1.g’er med at få stoppet mobning fra en muskuløs 3.g’er. Jonas er nemlig god til at slås, så han slår 3.g’eren ud.

Det koster ham en tur på rektors kontor, men han slipper med en advarsel og får lov til at blive på gymnasiet. På et lokalt værtshus møder Jonas nogle fyre, der har hørt om 3.g’eren, og de beder ham om at deltage i slåskampe mod betaling.

Han accepterer for at få penge til at flytte hjemmefra. Samtidig er han imidlertid også blevet forelsket, og han har aftalt at gå i biografen med pigen, Sonja, samme dag hans første kamp skal finde sted.

Undervejs får man at vide, hvordan Jonas uretfærdigt er endt med den betingede voldsdom. Han er ikke særlig voldelig af natur, han er bare god til at slås, fordi hans far boksede og har lært ham nogle ting.

 

Også en kærlighedshistorie

Anders bruger voldsdommen mod Jonas, og han føler sig nu nødsaget til at slås for at tjene til billetten til North Dakota, som han kender fra en af faderens yndlingssange. Det er en meget voldelig historie.

Det er dog ikke kun en voldshistorie, det er også en kærlighedshistorie. Jonas elsker virkelig Sonja, som også elsker ham. Han føler sig endelig elsket. Sonja forlanger, at han slipper sit arbejde, som hun tror er et job som udsmider.

Han lover at gøre det - og mener det - men hans bagland, rødderne, der tjener fedt på hans kampe, vil ikke slippe ham. De destruktive kræfter vinder, og han aftaler bare én kamp til, og så aldrig mere.

Historiens virkelige skurk, Anders, er på pletten og ødelægger forholdet mellem Sonja og Jonas, der føler sig alene uden moderens forståelse for ham.

 

Passer ikke ind

Jonas passer ikke ind, men han er god til at slås. Hans mors svaghed og Anders’ had har umenneskeliggjort ham.

Hele bogen beskriver et ubehageligt og voldeligt miljø uden mange positive elementer, men det er i virkeligheden en sørgelig historie. Det er en temmelig makaber skildring af, hvordan alt kan gå galt.

Det er en rå og brutal historie, men den er spændende, og på sin egen, noget bizarre, måde har den et budskab om, hvad svigt kan forårsage af ulykker. Slutningen åbner dog endelig en chance for noget godt.

Jesper Nicolaj Christiansen: North Dakota - dèr starter vi forfra. Høst & Søn, 269 sider, 199,95 kr.


Læs mere i et interview med forfatteren til bogen og emnet bare knuckle fight i Børn & Bøger nr. 5.