Ugens artikel - uge 37: To anmeldelser

Ugens artikel - uge 37: To anmeldelser

Fremragende nye bøger.

Anette Grønholt Andersen anmelder i denne uge to nyere bøger; en velskreven og velfunderet fagbog for både børn og voksne og et unikt skønlitterært værk, der bør læses af alle.

Danmark under besættelsen.

Nils Hartmann: Historien om Danmark under 2. verdenskrig. Fra besættelse til befrielse 1940 – 1945. Fortalt for børn og voksne. Illustreret af Christian Højgaard m.m.. Gyldendal, 315 sider, 249,95 kr.

Historien om Danmark under 2. verdenskrig er beregnet til højtlæsning og selvlæsning fra ni år, oplyser forlaget.

Målgruppen på det pædagogiske læringscenter vil dog nok primært være 12 år og (langt) opefter, da også voksne med stort udbytte kan anvende faktasiderne til opsummering af tidspunkter, begivenheder og aktører og derigennem få et overblik over vigtige begivenheder i besættelsesårene samt opnå forståelse af vekselvirkningen mellem eksterne, udenrigspolitiske begivenheder og indenrigspolitiske reaktioner.

Velskrevet og fagligt velfunderet

I denne særdeles velskrevne og velfunderede fagbog får læseren en levende indsigt i de levevilkår og omstændigheder, der herskede i Danmark under den tyske besættelse af landet i besættelses- og krigsårene 1940-1945. Bogen bygger på et solidt og omfattende kildemateriale, på breve, bøger, øjenvidneskildringer, autentiske fotografier, avisartikler og dokumenter fra perioden.

Indledningen fortæller om Danmark i krig, om stormen på Dybbøl, og opsummerer kort Danmarks krige efter 1945.

Historien om Danmark under 2. verdenskrig er opdelt i syv afsnit, hvor der i det første afsnit redegøres for den udvikling og de begivenheder i Danmark og Europa i årene 1930–1939, der kom til at danne optakt og grobund for nationalsocialismen, for Hitlers magtovertagelse i Tyskland og andre faktorer, der i sidste instans blev medvirkende og samvirkende årsager til 2. verdenskrigs udbrud.

Klart og overskueligt

De mange fremvoksende diktaturer – og de allerede eksisterende - behandles i et særskilt uddybende kapitel. På faktasiderne i slutningen af kapitlet, der udgøres af et opslag under titlen Værd at vide – Hitler og nazismen, får vi i kort form en opsummering af nazismens historie, begrebet ”Det Tredje Rige” og de væsentlige magtbaser og organisationer, civile såvel som militære.

Derefter følger i næste opslag som afslutning på kapitlet en tidstavle, hvor år, dag/måned og begivenhed er opstillet klart og overskueligt med Danmark på venstresiden og Europa på højresiden, så det er let at sammenligne og kombinere.

Hvert kapitel indledes og markeres med et foto i sort/hvid, der relaterer til kapitlets centrale fokus, og billedet strækker sig hen over begge sider, fylder siderne ud helt til kanten, med årstal i rødt som overskrift.

Også egnet som opslagsværk

De følgende seks kapitler, startende med besættelsen af Danmark i året 1940, behandler et for et hvert af de seks år indtil befrielsen og tiden efter krigsophøret i 1945, hvor rationering, retsopgør med stikkere og værnemagere samt genetablering af et normalt samfund var den altoverskyggende og nødvendige agenda.

Kapitelopbygningen er den samme i hvert kapitel, hvilket bidrager til at skabe orden og struktur i det omfattende materiale.

En vis forudsigelighed og en ensartet organisering i opbygningen er med til at guide læseren og gør det muligt at bruge bogen også som et hurtigt opslagsværk med fakta og årstal, hvis hukommelsen lige har behov for et hurtigt brush up.

Afdæmpede illustrationer

Fra og med kapitlet om 1940 suppleres billedsiden med Christian Højgaards action-mættede, klare og veltegnede illustrationer, der i en nutidig, tegneserieagtig streg, men med datidige temaer og situationer og fuldtud historisk korrekte detaljer understøtter tekstens budskab.

Illustrationerne er farvelagte, men holdes i afdæmpede nuancer, der spiller godt sammen med fotos og det øvrige billedmateriale.

De giver visuelt liv til de indlagte øjenvidneskildringer, der i de seks kapitler levendegør både hverdagsliv og dramatiske krisesituationer i det besatte Danmark og i forbindelse med danskeres krigsdeltagelse, f.eks. til søs.

Går ikke på kompromis

Historien om Danmark under 2. verdenskrig er en fremragende fagbog om et til stadighed aktuelt emne. Den er velskrevet, går ikke på kompromis med fagligheden, har en god balance mellem tekst, billede, øjenvidneskildringer og illustrationer og fremstår i et lækkert kvalitetstryk og solid hardback.

Forsiden med de to børn, effekter fra dagligdagen under besættelsen og baggrundsfotoet med de flygtende mennesker appellerer stærkt til læseren.

Bogen kan varmt anbefales alle, der på en overskuelig og spændende måde ønsker at blive klogere på besættelsesårene, begivenheder i ind- og udland og den almindelige danskers vilkår i perioden.


Erfaren forfatter debuterer med ungdomsroman.

Jennifer Niven: Som stjerner på himlen. Oversat fra amerikansk af Nete Harsberg. Alvilda, 397 sider, 229,95 kr.

Denne bog er et unikt værk, der bør læses af både unge og voksne. Forfatteren Jennifer Niven er en erfaren og talentfuld forfatter, og hun har tidligere med succes udgivet en række bøger for voksne.

Som stjerner på himlen er hendes første ungdomsroman, og der må meget gerne komme flere fra hendes hånd, for Jennifer Niven formår på helt enestående vis at komme under huden på sine to hovedpersoner, så de fremstår ærligt, hudløst og vedkommende.

Der er skildringer, man aldrig glemmer, fordi de rammer hjerte og sjæl; disse tilhører så klart denne kategori.

Som stjerner på himlen er en hjerteskærende, rå og bundærlig kærlighedshistorie om to unge, der finder hinanden, mens de begge balancerer på kanten.” (Anmelder.)

Skæbner på kanten

Finch er på kant med skolen, kammeraterne og sit liv på en underligt skæv måde, der påkalder sig omgivelsernes opmærksomhed og skolens bekymring. Vejlederen kæmper for at hjælpe ham med at tilpasse sig, men der er kræfter på spil, som heller ikke den hyperintelligente Finch selv kan styre.

Der er perioder, hvor han ”sover”, har hovedpine, er apatisk og bagefter intet husker. Så er der de lysende geniale vågenperioder, hvor han er nærværende og opnår indsigter på et plan, der ligger langt over, hvad der almindeligvis er menneskeligt muligt.

Døden lokker og fascinerer, og han leder efter de ting, der er værd at holde sig i live for – og finder Violet.

Den uforløste sorg

Violet er modsat Finch populær blandt kammeraterne, men har svært ved at forholde sig til sorgen over søsterens død ved en trafikulykke og trækker sig tilbage socialt. Hun glæder sig til fremtiden og et nyt liv et andet sted, men tomheden indeni er næsten ubærlig.

Uden at hun rigtig ved, hvordan det er gået til, befinder hun sig pludselig på den forkerte side af rækværket på skolens høje klokketårn. Her møder hun Finch, der taler hende i sikkerhed.

Det bliver begyndelsen på et spektakulært kærlighedsforhold mellem de to unge, hvor Violet med Finchs hjælp i højere og højere grad åbner sig og lærer at leve i nuet.

For høj en pris

For Finch er Violet livslinen og forholdet til hende det, der er værd at holde sig i live for, men hans sårbarhed og skrøbelige psyke gør, at linen på et tidspunkt på tragisk vis må briste.

En diagnose og evt. terapi og medicinering er et skræmmende perspektiv, for hvornår holder et menneske op med at være den person, det er, den, man opfatter som sig selv? Hvor høj en pris vil et menneske betale for perioder med en næsten guddommelig indsigt og erkendelse?

Finch betaler med sit liv, men giver samtidig Violets liv meningen tilbage.

Svær at slippe igen

Bogens fortællestil, hvor Finch og Violet på skift beretter i jeg-form, er med til at give læseren den indsigt, der gør, at de to unge bliver levende og nærværende i så høj grad, at de er svære at slippe igen. Dette er en fortælling, man husker.

Som stjerner på himlen kan meget varmt anbefales!


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.