Ugens artikel - uge 47, 2016: Anmeldelse af to bøger fra Brasilien

Ugens artikel - uge 47, 2016: Anmeldelse af to bøger fra Brasilien

Småt kan være stort!

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har set nærmere på to nye udgivelser fra Brasilien.

Der er mindre forlag, eller måske snarere små forlag, og der er store - det er der ingen modsætning i!

De går entusiastisk og uforbeholdent ind for de emner, de ønsker udbredt og formidlet, og et sådant fint lille forlag er Hjulet, der siden 1970’erne har udgivet bøger fra den store 3. verden og med stor diversitet - særligt med fokus på litteratur fra Afrika, Asien, Latinamerika og Oceanien - og om etniske minoriteter.

Her følger to nye udgivelser fra Hjulet - to billedbøger fra Brasilien - med tekst og illustrationer af et par af de helt store i den brasilianske børnelitteratur: André Neves og Ziraldo.

 

André Neves: Tom: en fortælling

Vi har her at gøre med en bog - en billedbog - som henvender sig til alle læsere - fra barn til voksen. Det er en af den slags smukke bøger, der ganske enkelt bemægtiger sig læseren uanset alder, sætter spørgsmålstegn, forundrer, betager, ja, bjergtager en.

For bøger af den kaliber og kompleksitet har så meget på sinde, at vise, at fortælle, at man hensættes i en sand stille forundrings- og glædesrus.

Forfatteren André Neves har både illustreret og skrevet teksten. Det er kort fortalt en bevidst ufærdig og tankevækkende billedbog om ham selv og hans autistiske andet jeg og mere til!

I ganske få, velvalgte sætninger hører vi om de nærmeste voksnes forsøg på at nå ind til ham. Moderen, faderen, familien.

Men drømme er store og stærke og lukker sig om ham, men de er også - og ikke mindst - flyvske og sværmeriske, en stor drøm materialiserer sig i bogens helt fortryllende smukke fugle - friheden.

Fugle så smukke og forførende frie, og som viser sig overalt i den imponerende bog, de er til slut så inciterende, at fuglenes vingesus er som en vibrerede tone i Toms bryst. Det her er ganske enkelt smukt.

Det er hele bogen - smuk - fyldt med et billedunivers i en fantasirig og en minutiøst tegnet streg som i enkelthed og farvetone rammer noget stort. Nemlig stor kunst.

En udfordrende, vidunderlig bog.

André Neves: Tom: en fortælling. Illustreret af André Neves. Oversat fra portugisisk af Peter Poulsen. Hjulet, 36 sider, 228,- kr.

 

Ziraldo: Flicts

I et lille efterskrift i bogen Ziraldo siger en prominent brasiliansk digter, Carlos Drummond de Andrade, om bogen, at verden er farver. Det er blandt andet det, der er på spil i den højst overrumplende og finurlige billedbog Flicts.

Vi møder her en bog, hvor farverne i en helt sjælden grad interagerer med teksten, farverne udført i en meget enkelt og stram grafisk symbolsk form, genkendelige fra verdens hverdage.

Det hele begynder med, at vi helt banalt på første side møder farven Flicts, som er en meget sjælden og meget trist farve, og ingen vil vide af den! Den prøver af bedste hjerte ved at henvende sig til de stærke, dominerende grundfarver, alle regnbuens farver, ja - selv foreslår den sig brugt i flag, ved symbolers brug, havets mangfoldighed - fantasien mangler ikke.

Men NEJ. Overalt er der så at sige optaget, fyldt ud og ingen plads til en ny og anderledes. Alle forsøgene mislykkes og ensomheden, udstødelsen og eksklusionen er ubærlig. Grænserne er lukket, fristes man til at skrive!

 

En klassiker

Men så vender den blikket opad, og begynder en opstigen og forsvinder. Hvor mon den flygtede hen?, som der står i bogen; og se så her - på nærmest eventyrlig vis slutter billedbogen sådan: for ingen kender sandheden - (ingen undtagen astronauterne) for på rigtig nært hold er Månen Flicts.

Og det er ganske vist, det er det. Og så er bogen også fremragende til at tale om - børn og børn imellem - eller børn og voksne imellem.

Det er også ganske vist, at Flicts i dag er en børnebogsklassiker i Brasilien.

En flot - farverig - og fængslende bog.

 

Ziraldo: Flicts. Illustreret af Ziraldo. Oversat fra portugisisk af Peter Poulsen. Hjulet, 54 sider, 248,- kr.


Læs flere korte og længere anmeldelser i Børn & Bøger.