Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris 2006 ved Edvard Pedersens Biblioteksfond

Overrækkelse ved Dorte Schori.

Prisoverrækkelsestale

Endnu en gang står jeg hér – endnu en gang sidder I dér. Sådan er det hvert år, og hvert år siger jeg, at vi igen i år har fundet den rette modtager af Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris ved Edvard Pedersens Biblioteksfond. Så fortæller jeg lidt om bogen, om hvor god den er, hvorfor vi har valgt den – og afslører forfatteren. Sådan ér det bare!
 
Men ikke i år. I år siger jeg med det samme, at vi har valgt den forkerte! Det er helt forkert alt sammen – der er sket en fejltagelse. Derfor kan jeg også lige så godt med det samme afsløre, at vi har valgt at give prisen til Kenneth Bøgh Andersen for en helt forkert bog. Den forkerte bog hedder Djævelens lærling og er første bind i en serie med navnet Den Store Djævlekrig.
 
Sådan! Så er dét overstået.
 
Kenneth vil du komme her op til mig??
 
Nej, så let går det trods alt alligevel ikke, men det er rigtigt, at det er forkert. Nu skal jeg forklare det hele.
 
Jeg vil starte med at sige, at det er en Fandens god bog!
 
For et par år siden overrakte vi prisen til en forfatter, som havde skabt et mesterværk på baggrund af grundig research. Det har du ikke! I hvert fald ikke på baggrund af research – håber jeg. Handlingen udspiller sig nemlig i Helvede.
 
Bogens hovedperson hedder Filip, og efter bare 12 sider dør han. Derefter udspiller sig 300 sider spændingsfyldt handling med en død hovedperson. En anden hovedperson er Fanden selv, og handlingen beror på en fejltagelse – det var en anden, der skulle være hentet til Helvede.
 
Nogle af de andre personer i bogen er ”lånt” forskellige steder fra. Vi finder således blandt andre ”Pontius Pilatus” og ”David og Goliat”. Andre figurer har du selv fundet på. Der er Temptanere, der lokker folk ud i uføre, der er Tystere, der forfatter mareridt, og der er flere forskellige andre slags djævle.
 
En del inspiration til bogen er hentet fra Bibelen. Den græske mytologi er blandet ind, og mange elementer er hentet fra forskellige andre historiske kilder og sagnomspundne hændelser m.v.
 
Ud over en enestående humor må der ligge en del boglig research og grundige overvejelser bag opbygningen af dette sære og anderledes univers, du har formået at opbygge.
Tilsvarende gælder såvel personer som hændelser.
 
Djævelen ligger for døden, og en efterfølger skal skaffes. Ved en fejltagelse bliver Filip (der også var navnet på en af Jesus’ disciple, der ligesom han led martyrdøden på korset) hentet til Helvede som den udsete. Da fejltagelsen ikke kan gøres om, må han påbegynde sin oplæring – og det er ikke let at gøre ham til en rigtig djævel.
 
Djævelen selv hedder Lucifer. (Lucifer betyder i virkeligheden lysbringeren og var, som følge af en fejltolkning af Satans nedstyrtelse fra Himmelen, et middelalderligt navn for djævelen.)
 
Gud og Lucifer er gamle venner, og de har spillet terning om det enkelte menneskes blanding af ondt og godt. Filip er en 1’er, hvilket vil sige en rigtig engel. Hans efternavn er da også – sært nok – Engell.
 
Sproget, man taler i Helvede, hedder selvfølgelig Infernalsk, som jo betyder djævelsk, forbandet.
 
I Helvede må der selvfølgelig også bandes. Et sådant sted er det positivt, når noget er Satans – eller hvad med for eksempel et udtryk som ”Fanden ske tak og lov”?
 
I Helvede er det altid mørkt og nat. Tidspunkterne kan for eksempel være ved natgry eller midt om formidnatten. Alt lys er sort.
 
Det er klart, at der også er taget udgangspunkt i eder og forbandelser, da der skulle findes et navn til den dreng, der i virkeligheden skulle have været djævelens lærling. Søren.
 
Vi kender jo alle udtrykket ”Det var Fandens”, men da det er positivt her, prøver vi videre: ”det var kattens” (derfor spiller katten selvfølgelig også en central rolle i historien) og en gang til med det – efter vores mening – noget pænere: ”Det var Sørens”. Så er det på plads; en rigtig grum fyr.

 

De øvrige navne på personer og steder er også rene perler, men hverken dem eller handlingen i øvrigt skal jeg komme ind på her.

Derimod vil jeg pege på det geniale i, at bogen er opbygget om talemåder, symboler, modsætninger og paradokser. Det fænger, giver stof til eftertanke og berører en række eksistentielle områder.

Lad mig give et par eksempler på spørgsmål og udsagn, der berøres i bogen:

  • Hvad sker der, hvis man træder på folk her i livet?
  • Er det ondt eller godt at lyve?
  • ”Der findes et værre sted end Helvede – Ydergården. Derude er de forbandede. De, der er i Helvede, er kun fordømte.”
  • Kan man komme i Helvede og blive glad for at være der?
  • ”Hvis Helvede lukkede, ville Verden gå ad Helvede til.” Det gode eksisterer kun i kraft af det onde.
Tænk lidt over det...
 
Det allermest tankevækkende er dog nok,
  • at intet er så ondskabsfuldt som kærlighed!
Kærligheden overvinder alt, men kærlighed kan gøre ondt, og kærlighed kan gøre ond. Den hyppigste årsdag til at havne i Helvede er da også, ifølge bogen her, jalousi.
 
Der er meget, meget mere stof i bogen. Den kan analyseres forfra og bagfra eller den kan bare læses som en god og sjov fortælling. Kort sagt: Det er en fantastisk god bog. Det eneste, jeg vil sige til jer læsere, er: grib bogen, læs den og lad jer begejstre!
 
Til dig Kenneth, vil jeg sige, at vi i Kommunernes Skolebiblioteksforening – der er baseret på samarbejde mellem politikere og skolernes ansatte – ved at vælge dig som modtager af foreningens forfatterpris har taget imod nogle udfordringer bogen:
 
  • I Filips tanker lignede manden (Gud) en skolebibliotekar; ”læsebriller og seler til at holde hængerøvsbukserne oppe”.
  • I Helvede er der høj forekomst af personer fra specielt tre grupper: lærere, politikere og bankrådgivere.
Indtil nu er det med denne bog lykkedes dig at begejstre to af grupperne: lærerne og politikerne. Måske kan det med prisen her også lykkes dig at formilde den tredje gruppe – bankrådgiverne – når du kan præsentere dem for denne check på 20.000,- kr., som følger med æren af prisen.
 
Der er tilsyneladende ingen blomsterhandlere i Helvede. Det kan der være en rigtig god grund til, for eksempel at det altid gør lykke, når nogen giver andre blomster. Derfor skal du naturligvis også have en buket som et yderligere synligt bevis på prisen.
 
Rigtig hjertelig tillykke med prisen, som du ikke alene får for bogen om Djævelens lærling, men for hele dit forfatterskab. Din bog Himmelherren har også begejstret os, og vi glæder os meget til forsættelsen af Den Store Djævlekrig. Indtil da kan vi hygge os med for eksempel din debutroman Slaget ved Caissa 1 – 3, som netop er blevet genudgivet.
 
Tilbage er kun at konstatere, at vi igen i år har valgt den helt rigtige prismodtager - dét er slet, slet ikke den mindste smule forkert!
 
I lighed med tidligere år har forlaget bag udgivelserne – Høst & Søn – lavet en flot plakat i anledning af prisen. Det siger vi mange tak for! I år er det en stor plakat.
 
I morgen tidlig vil den ligge på pladserne i salen, og i den nærmeste fremtid sender vi den ud til alle landets kommuner. Tilsvarende vil vi, som det er blevet en tradition, bringe en plakat som midterside i det kommende nummer af Børn & Bøger, hvor der også vil blive bragt en portrætsamtale med Kenneth Bøgh Andersen. Anmeldelsen af Djævelens lærling kan læses i Børn & Bøger nr. 1 fra i år.
 
Til sidst vil jeg gerne takke Edvard Pedersens Biblioteksfond, som med donationen af prisen har gjort det muligt igen i år at hædre en talentfuld dansk børne- og ungdomsbogsforfatter, ”som har gjort en særlig indsats for at fremme læsning hos børn og unge”, som det hedder i fundatsen til prisen.
 
Kenneth: Endnu en gang – hjertelig tillykke med prisen!