Bonus efterårsferie: Pluk fra boghylden

Bonus efterårsferie: Pluk fra boghylden

Værdifuld øjenåbner.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Anette Grønholt Andersen har været omkring boghylden og anmelder her en bog om et desværre aktuelt emne; overgreb og voldtægt.

Verden går i stå for Amalie, da Patrick fra niende, som alle er vilde efter at score, voldtager hende i forbindelse med en fest i en klub. Han er fuld, dum, hensynsløs og slet ikke den søde fyr, som Amalie har forestillet sig og drømt om.

 

Næsten ikke til at bære

Hun ender med at bide ham i hånden, og han slår hende. Amalie efterlades alene derude i mørket. Du holder din kæft!, truer Patrick, da han forlader hende. Og det gør hun, for skammen er næsten ikke til at bære.

Anders, storesøsteren Marias søde klassekammerat, er vagt ved festen og den, der til sidst finder hende, efter at alle har deltaget i en større eftersøgning. Anders aner, at noget er galt, men Amalie græder blot og vil intet sige.

Veninden Louise, som Amalie stolede på, er oven i købet efter festen gået med Patrick hjem, fortæller hun dagen efter, da hun kommer på besøg. Følelserne overvælder Amalie, skyld, skam, væmmelse, fornægtelse, og hun brækker sig ud over det hele. Louise går.

Det bliver primært storesøster Maria, der må hjælpe, da reaktionerne kommer. Amalies tanker kredser om det skete, og hun er helt gået i stå. De mange brusebade hjælper ikke, og hendes søde og velmenende mor er ikke den, der finder ud af, hvad der er sket, det gør Maria, men hun er loyal overfor Amalie, og respekterer, at hun ikke vil fortælle, hvad hun har været ude for.

Anders, Amalies mørkeven, er bekymret for hende, og kommer på besøg og spørger til hende, han har fundet hendes mobiltelefon.

 

Letlæst og levende

Langsomt kommer Amalie til sig selv og genfinder en form for balance. Det bliver også hende, der vinder styrkeprøven med Patrick og kan begynde at opbygge en ny, spirende selvtillid.

Samtidig vokser tillidsforholdet til Anders, og der er en gensidig tiltrækning. Der er trods alt håb og en vej frem for Amalie.

Omslagsillustrationen, hvor en ung, ulykkelig pige ligger i et mørkt buskads og griber krampagtigt med den ene hånd i græsset afspejler fint bogens tema og vil appellere til målgruppen.

Vingeskudt behandler i et letlæst og levende sprog, med Amalie som fortælleren, et aktuelt og relevant tema. Handlingen er vedkommende og medrivende, og bogen kan varmt anbefales.

Seksuelle overgreb og voldtægt er desværre hyppige, især blandt de meget unge, og bogen her sætter ord på alt det svære og kan være en værdifuld øjenåbner for teenagelæseren.


Trine Juul Hansen: Vingeskudt. Alrune, 151 sider, 175,- kr.

 


 

Læs flere korte og længere anmeldelser i Børn & Bøger.