Børn & Bøger Blog aktuelt: Forfatterakademiet

Børn & Bøger Blog aktuelt: Forfatterakademiet

Litteraturakademiet i Fredensborg Kommune.

Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen var med, da Fredensborg Kommune satte et stort anlagt projekt i gang.

There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in. Leonard Cohen.

Det er noget af den tænkning, de er gjort af i Fredensborg Kommune – altså, læringscentervejlederne med den koordinerende kraft og inspirator Ida Kongsø - når de har drevet dette fine projekt frem. Det er også derfor - da vi fik en invitation i KFPLC - at Børn & Bøger mere end gerne ville være med, da det hele skulle skydes i gang her i november 2016.

 

Fælles netværk

Det var en tydeligt stolt Ida Kongsø, som bød velkommen og holdt tale til de inviterede, og de er og bør alle være stolte af dette stort anlagte fællesprojekt for alle skolerne i Fredensborg Kommune.

- Det er det vigtige fælles netværk, der har gjort det muligt, blev det understreget.

- Det var en bekymring på litteraturens vegne, der gjorde, at de sammen - against all odds - besluttede sig for at gøre noget særligt, at etablere Litteraturakademiet.

Ida Kongsø præsenterede projektet, som skal omfatte alle skoler og årgange Fredensborg Kommune.

 

I al beskedenhed sagde Ida Kongsø i talen, at det sådan set var den gode gamle vin på nye flasker, men det var nu mere end det. De har skabt rammerne for en nytænkning med litteraturen i en smuk ny, stor og interessant ramme.

Der er mange års erfaringer med forskellige litterære arrangementer og særligt forfatterbesøg, som de ville samle og bruge i et fælles initiativ for at sætte fokus på litteraturen og ikke mindst øge læselysten. De omtalte forfattermøder som en afgørende x-faktor for elevernes læselyst, først for at knække koden og senere i 5.-6.-7. klasse stoppe det kendte bogdrop.

 

Konceptet

Sådan ser det overordnede koncept for Litteraturakademiets projekt ud:

  • At bøger – 600 nyindkøbte i år - og forfatterbesøg ses som det helt centrale.
  • At Litteraturakademiet så at sige gæster en skole i en måned om året.
  • At alle elever møder én ny forfatter og dennes bøger hvert år – fra 0. til 9. klasse.
  • At det er tænkt som en investering i elevernes læselyst.
  • At projektet skal genbruges år efter år – skole efter skole – elev efter elev.

Sådan og imponerende ser litteraturen og ”stjerneholdet” ud hen over det næste års tid (2016/2017):

3. årgang: Peter Gotthardt: serien Det fortryllede slot, 4. årgang: Kasper Hoff: Gamerz - Doktor Z og Zonen, 5. årgang: Jan Kjær - Englejægeren og Menneskejægeren, 6. årgang: Line Kyed Knudsen: Hvidt støv - Hjemsøgt og Heksens forbandelse.

7. årgang får ikke forfatterbesøg - men derimod de nyeste populære amerikanske bestsellere: The Young World, Den 5. Bølge, Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn og Verdens bedste fodboldspiller.

8. årgang: Sarah Engell: 21 måder at dø og Hjertet er 1 organ.

I 2017/2018 søges om midler til at indkøbe bøger og forfattere til de sidste årgange:

0. årgang: Marianne Iben Hansen, 1. årgang: Lene Møller, 2. årgang: Ellen Holmboe, 9. årgang: Conrad Fields og Sanne Søndergaard.

 

Skudt godt i gang

Forfatteren Jan Kjær – som i år fik (KFPLC’s) Læringscentrenes Forfatterpris 2016 – blev startskuddet på hele projektet, og i sædvanlig veloplagt stil tryllebandt han skolens femte klasser og førte dem på en herlig dialogisk rejse ind i hans illustrator- og forfatterskab.

Illustrator og forfatter Jan Kjær skød projektet i gang med en veloplagt dialogisk rejse.

 

Det hele er muliggjort med støtte fra de seks skoler, forlagene Gyldendal og Carlsen og forfatterne - og efterfølgende Kulturstyrelsen.

Det var det lys, de så igennem muren - og det muligvis ikke-målelige skal nok en dag, velfortjent blive honoreret og være målbart!

Tak for initiativet, præsentationen og invitationen.