Ekstra uge 20: Midt i Women Deliver

Ekstra uge 20: Midt i Women Deliver

Women Deliver - Danske skoleelever leverer også!

Mens repræsentanter fra hele verden samles i Bella Center i København for at kæmpe for kvinders rettigheder, samledes også danske skoleelever i København for at kæmpe for børns rettigheder. Børn & Bøgers journalist Kent Poulsen sender en reportage.

De to organisationerne Danske Skoleelever og Sex og Samfund har de seneste uger i et flot samarbejde været på skolebesøg overalt i landet som optakt til den imponerende store Verdenskonference i Bella Center i København.

Her drøfter knap 6.000 deltagere fra omkring 120 lande pigers og kvindernes rettigheder, som netop er vedtaget og topprioriteret blandt FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Børn & Bøger var til stede, da Danske Skoleelever og Sex og Samfund afsluttede deres store, fælles kampagne - som igennem et par måneder har besøgt over 100 skoler - og nu her onsdag den 18. maj i København skulle festligholdes.

 

 

Gennem et par måneder har Sex og Samfunds "bus" fulgtes med den store kampagne rundt i landet - her er den kommet til Rådhuspladsen i København, hvor den skal være med til at festligholde afslutningen.

 

Store navne på programmet

Over 600 danske elever var mødt frem fra Hovedstadsområdet - midt i konferenceugen Women Deliver - på Rådhuspladsen i København. Som afslutning på et fornemt arrangement sendte de en hilsen - med 1.000 kondomer og balloner - til de tusinder af globale beslutningstagere i Bella Centeret, i et håb om at råbe verdens ledere op med følgende ord:

What do we want? Young people’s rights. When do we want it? NOW!

Forud var gået godt tre timer inde på Københavns Rådhus med taler og interview og musik. Naturligvis velkomst - veloplagt - ved de to organisationers formænd - Bjarke Oxlund fra Sex og Samfund og Jens Vase fra Danske Skoleelever.

 

 

Der var stuvende fuldt i aulaen på Københavns Rådhus, da Danske Skoleelever og Sex og Samfund afsluttede deres store, fælles kampagne.

Det blev en imponerende dag med en imponerende deltagerliste af oplægsholdere og interview, som tog den danske ungdom alvorligt - fra listen: Formand for FN’s generalforsamling 2016 - Mogens Lykketoft, overborgmester i København - Frank Jensen, udenrigsminister - Kristian Jensen.

 

 

Blandt talerne på elevernes store konference var Københavns overborgmester Frank Jensen (billedet til venstre) for formanden for FN's generalforsamling 2016 Mogens Lykketoft.

Stor ros herfra til de danske politikeres indsats og fine kommunikation til den store elevgruppe - det gøres ikke meget bedre.

Derudover var der en række internationale kapaciteter og gæster fra udlandet, som bidrog stærkt til den internationale dimension og solidaritet.

 

En fest uden lige

Danske Skoleelever manifesterede sig stærkt dagen igennem, under dygtig ledelse formanden Jens Vase, der udviste stor energi og overskud.

Elever interviewede på formfuldendt engelsk Mogens Lykketoft og I. Melesse, direktør for International Planned Parenthood Federation.

 

 

Eleverne manifesterede sig stærkt, og dagen blev dygtigt ledet af Danske Skoleelevers formand, Jens Vase (th.)

Andre elever holdt fornemme taler, og atter andre forestod det, der blev kaldt ”Rettighedsøvelser”. Sex og Samfund var også tydeligt til stede overalt og glimrede blandt andet med et imponerende undervisningsforsøg, nemlig et rekordforsøg med 600 elever i seksualundervisning i et samarbejde med Børnenes Rekordbog. Resultatet: Rekorden kom naturligvis i hus!

Musikken kom også på banen. Der blev lagt ud med Maya og de sarte sjæle efterfulgt af Liga med flere hit på bagen. Og så blev det fest, ja, og der blev også danset.

 

 

Det lykkedes af komme i Børnenes Rekordbog med Danmarks største sexualundervisning, og der blev spillet musik - på billedet er det Liga, der spiller op.

En bedre feststemning kunne ikke skabes, og alle deltagere efter koncerterne gik ud på Rådhuspladsen til dagens sidste programpunkt; nu skulle balloner og kondomer slippes løs, og det blev de, da den store forsamling råbte så højt, at de må have kunnet høre det ude i Bella:

What do we want? Young people’s rights.

When do we want it? NOW!

   

 

Dagen afsluttedes med, at 1.000 balloner og kondomer blev sluppet fri og sendt til vejrs ledsaget af elevernes høje opråb om børns rettigheder.

Det blev en rigtig stor og flot dag i København!

Tak for det Danske Skolelever og Sex og Samfund.