IBBY’s Statusseminar 2017: Arven fra 1967

IBBY’s Statusseminar 2017: Arven fra 1967

Arrangement for fulde huse.

Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen var med, da Selskabet for børnelitteratur, IBBY Danmark, afholdt det årlige statusseminar i København. Kent Poulsen beretter:

Det er en realitet, at en ny tradition er skabt med IBBY’s Statusseminar over årets produktion af børne-/ungdomslittertur.

Det blev slået fast allerede i velkomsttalen, da Eline Mørch Jensen, medlem af IBBY’s bestyrelse, bød velkommen til ikke færre end 170 deltagere. Hun lovede også et nyt dublerende forsøg i Aarhus, som i år desværre måtte aflyses på grund af manglende tilmelding.

Så IBBY er klar i både København og det jyske i 2018, det må vi håbe Aarhus og Jylland også er!

 

Nye veje

Programmet blev åbnet af ingen ringere end landets første og stadig eneste professor i børnelitteratur, Torben Weinreich.

Det blev en fin børnelitterær tur tilbage i tiden, tilbage til 1967, hvor der for præcis 50 år siden skete, hvad man godt kan kalde et paradigmeskift i børnelitteraturens verden, som indtil da havde været befolket af seriebøger som Jan-bøgerne og Puk-bøgerne m.v.

Professor Torben Weinreich lagde ud med et indlæg om blandt andet børnelitteraturens paradigmeskift i 1967.

 

I 1967 fik fem forfattere den banebrydende idé at gå en ny vej, og deres fem bøger kom egentlig til at ”repræsentere” alle andre børnebøger, og de udkom pudsigt nok tidsmæssigt alle fem i løbet af fem uger, fortalte Torben Weinreich.

Disse fem hovedværker er:

  • Ole Lund Kirkegaard: Lille Virgil.
  • Halfdan Rasmussen: Halfdans ABC.
  • Cecil Bødker: Silas og den sorte hoppe.
  • Flemming Quist Møller: Cykelmyggen Egon.
  • Benny Andersen: Snøvsen og Eigil og katten i sækken.

Dem tog Torben Weinreich sig kærligt af, og på interessant vis blev deltagerne ført igennem disse - og samtiden ikke at forglemme. Det historisk-politiske og litterære perspektiv blev naturligt og vigtigt sat på plads.

Som en slags ”rød tråd” frem til i dag slog han ned på 1976, hvor vi fik et nyt ”brud”, denne gang med interessante og store forfattere som Bjarne Reuter og Bent Haller.

 

Spændende og berigende

Derefter sprang Torben Weinreich helt frem til i dag - 50 år efter - og pegede på to bemærkelsesværdige forfattere nemlig Mette Hegnhøj med Ella er mit navn, vil du købe det og Kim Leine.

Således nåede vi i fornemt i mål, og Torben Weinreich slog entydigt fast - og i høj grad netop henvendt til dette publikum - at børne- og ungdomslitteraturen ville være væk, hvis ikke formidlerne var der!

Således var dagen sat glimrende i gang, og årets fire udvalgte litterære hovedområder blev kørt i stilling. Det blev spændende og berigende præsentationer, og alle med det fine tiltag, at der efter hvert oplæg var tid til spørgsmål og diskussion.

Derved blev der skabt rum for en fin dialog mellem oplægsholdere og deltagerne.

Betina Falsing indledte og tog sig af årets billedbøger og placerede dem spændende i tre kategorier - kunstneriske bøger, pædagogiske bøger og markedsorienterede bøger.

Børnebibliotekar Betina Falsing tog sig kærligt af åres billedbøger og placerede dem i kategorier.

 

Bodil Christensen fortsatte med Tween-litteraturen og fik øjeblikkelig alle med, da hun underspillende lunt gjaldede:

- Nu skal I alle høre efter!, og det gjorde vi i den grad.

 

Jubilæumsfesten sat i gang

Emil Blichfeldt og Nanna Foss, begge forfattere m.m., gennemgik i et fint ping-pong-spil YA-litteraturen, en meget spændende og omfangsrig genre- og temafordeling, og endelig blev årets faglitteratur for børn og unge præsenteret af Hans-Christian Uth, som i en let causerende form bragte deltagerne vidt omkring.

Blandt indlæggene var skolebibliotekskonsulent Hans-Christian Uth, der causerede om årets faglitteratur for børn og unge.

 

Spændende og tankevækkende oplæg var det, og vi var nærmest vidne til, hvad man kunne kalde et gigantisk kollektivt ”materialevalgsmøde”, som mange steder er et meget savnet forum, der burde være en naturlig del af det professionelle arbejde med børnelitteratur!

For god orden skyld skal det nævnes, at IBBY til alle deltagere havde trykt og uddelt samtlige foreslåede og gennemgåede titler. Et lille og vigtigt skriftligt skatkammer til alle deltagere.

Så var tiden kommet til at sætter jubilæumsfesten i gang.

Programsat til dette dagens sidste indslag var derfor ”Cykelmyggens far og søn” - Flemming og Carl Quist Møller, som var på scenen med et herligt og flot litterær-tegne-musikalsk show, som blev en rigtig fin afslutning på en fin dag i børnelitteraturens verden.

Flemming og Carl Quist Møller rundede programmet af med et herligt litterær-tegne-musikalsk show.