Ugens artikel - uge 35, 2015: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 35, 2015: Pluk fra boghylden

Alting ramler.

Denne gang har Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm været omkring boghylden med nyere udgivelser og fundet en bog, der er ualmindelig midt i almindeligheden. Her en kort anmeldelse.

En byfamilie er kommet på landet. Bed & Bredfast og gyllelugt! Teenageren Diana er med for at være babysitter for sin lillebror, mens forældrene er til bryllupsfest, der holdes på en svinefarm. Diana har set en underlig mand med tophue traske rundt, og hun synes også, at der er noget underligt ved stedet. Deres værtinde virker træt og lidt trist, men sønnen Jeppe, som hjælper til med at ordne udlejningsværelserne og ser ud til være på Dianas alder, ser kvik og sød ud med sine himmelblå øjne. Diana får straks sympati for ham.

Den underlige mand med tophuen, som de så, da de kørte op til gården, viser sig at være Jeppes far! Det er noget af en overraskelse for Diana.

Stemningen mellem Dianas forældre er temmelig negativ, og der er også noget sært ved Jeppes far. Jeppe siger, at hans far er lidt ustabil, men forklarer ikke hvordan eller hvorfor. Diana og Jeppe nyder hinandens selskab, og Jeppe vil vise hende svinestalden. Imens de er der, har lillebroren spist en plante, som måske er giftig, og alle er i oprør. Diana skal jo være babysitter under festen, men da den ikke er startet endnu, er det hendes fars opgave at se efter drengen. Det gør han ikke, for han har travlt med at flirte med en af de andre kvindelige gæster.

En tænksom bog

Heldigvis sker der ikke noget med lillebroren, og han sover i forældrenes værelse, mens festen foregår. Diana forlader ham der og går ned for at spise med Jeppe og snakke med ham. Hun er interesseret i stedet på grund af Jeppe og insisterer på at se nærmere på gylletanken. Jeppe advarer hende, og hun fornemmer, at der er et eller andet specielt ved den gylletank. Der er en skæbnesvanger stemning over bogen, der er lidt ualmindelig midt i al almindeligheden.

Det er en sørgelig og bevægende historie, men også en historie der rummer stor glæde og ungdommeligt mod midt i alle de negative situationer. Det er en tænksom bog, som følsomt skildrer den begyndende kærlighed, men samtidig beskriver ulykke og elendighed på flere planer, og hvordan kaotiske tanker bliver lettere, når de deles med en, der er interesseret.

Det er en rigtig god historie i al sin kortfattethed

Mette Vedsø: Alting ramler. Jensen & Dalgaard, 108 sider, 218,- kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.