Ugens artikel - uge 45, 2016: Interview med Ellen Holmboe om Gratis Børnebøger

Ugens artikel - uge 45, 2016: Interview med Ellen Holmboe om Gratis Børnebøger

En kamp med rene hjerter.

Børn & Bøgers anmelder og journalist Eiler Jensen har besøgt med Ellen Holmboe, som er en af de syv forfattere i projektet, hvor de stiller nogle af deres e-bøger online gratis til rådighed.

At besøge Ellen Holmboe på denne smukke forårsdag i begyndelsen af maj fylder én med ærefrygt. Dels på grund af hende selv, naturligvis. Men gaden, hvor hun bor, er sandelig også et sted, der godt kan give en ”en sær ægyptisk gangart”, som Benny Andersen engang kaldte det, når man skulle gå forsigtigt for ikke at forstyrre.

Da jeg parkerer min bil sker det nemlig lige over for Bakkehuset, hvor i begyndelsen af 1800-tallet det navnkundige ægtepar Kamma & Knud Lyhne-Rahbæk holdt til, og hvor de holdt kunstneriske saloner, hvor mange af datidens koryfæer deltog.

H.C. Andersen kom der, Søren Kierkegaard kom der, Adam Oehlenschläger kom der - og Johan Ludvig Heiberg boede der i en periode som barn, dengang Hans far, P.A. Heiberg, og hans mor, Thomasine Gyllembourg, blev skilt. Det var tider. I dag er det museum.

 

En stor succes

Ellen Holmboe bor i en stor og hyggelig lejlighed på 4. sal. Jeg strider mig op, og over en kande kaffe begynder vi at tale om det, der er så fint et projekt, og som hun og seks andre forfattere er sammen om: Gratis Børnebøger.

De seks andre forfattere er Emil Blichfeldt, Benni Bødker, Morten Dürr, Henrik Einspor, Jan Kjær og Bo Skjoldborg.

Denne gruppe danske forfattere har valgt - i perioder - at stille nogle af deres e-bøger online gratis til rådighed for børnene, så det er lidt sjovere at læse i ferien. Bøgerne foræres ikke væk. De kan streames og ikke downloades og gemmes til senere brug.

Det har indtil videre været en stor succes. Da sommeren 2016 var gået, kunne de på deres hjemmeside skrive følgende:

Tak fordi I læste med i sommerferien 2016! Vi fik 100.000 hits på hjemmesiden denne sommer. Til vinterferien 2017 vender vi tilbage med flere gratis e-bøger. I mellemtiden kan du læse vores bøger gratis på ereolen.dk.

Oveni kom så dette:

Sammen med fire andre projekter er Gratis Børnebøger nomineret til Årets Læseinitiativpris 2016. Vinderen kåres den 16.-17. november af Landsforeningen af Læsepædagoger. Uanset udfaldet er vi glade og stolte.

Projekt Gratis Børnebøger er nomineret til Årets Læseinitiativpris 2016.

 

Bøger skal være lette at få fat i

Jeg spørger: Projektet er jo et led af mange i et forsøg på at få børn til at læse?

- Ja, jeg synes, at det, vi gør, kan beskrives som et eksempel på ”civil ulydighed”; vi sidder jo og græmmes over det, der sker, og over bogens tilstand, og på et tidspunkt tænkte vi, behøver det være sådan, kan man ikke gøre noget ved det?

- Skal vi virkelig acceptere, at moderne børn ikke gider læse i vore dage? Hvad nu hvis det i virkeligheden er et lavpraktisk problem, der kunne være, at bøger skal være lettere tilgængelige? Tænk nu, hvis en bog var lige så let at få fat i som et spil på iPad’en eller en sjov video, de ser sammen med vennerne.

- Hvis det hele nu kunne ordnes ved et tryk på en knap, og så var man klar til at læse. Vi tænkte, i stedet for bare at sidde og drikke kaffe og drøfte problematikken, så lad os prøve at se, hvad der sker, når vi kaster os ud i det.

- Grunden til, at det er os syv, der kan gøre det, er den, at vi har rettighederne til vores egne bøger og derfor ikke er bundet af en masse juristeri. Vi klarer den bare selv.

- Vi er alle syv anerkendte forfattere, der både udgiver bøger på de store forlag og udgiver ”con amore”-bøger på eget forlag, så det er et positivt tilvalg, når det gælder de bøger, vi selv står for.

 

Det er anerkendte forfattere, der står bag initiativet med gratis børnebøger. Flere af dem har modtaget prisen. Benni Bødker modtog Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris i 2013, og Jan Kjær modtog den i 2016 (under navnet Læringscentrenes Forfatterpris). Senest har Morten Dürr modtaget PLCF’s pris i 2016.

- Det viste sig faktisk at være meget let at etablere i praksis. Vi holdt et møde i sommeren 2014, drøftede det og besluttede: Fint, det gør vi.

 

Startede i det små

- Vi enedes om en arbejdsprocedure, hvem gør hvad, og så oprettede vi en blog, som er mere eller mindre gratis, vi har givet 78,- kroner for domænet https://gratisborneboger.wordpress.com. Og vi brugte vi et gratisprogram, der er det samme, som anvendes, når man kigger i elektroniske tilbudsaviser fra supermarkedet.

- Man laver ganske enkelt bogen som en PDF-fil, lægger den op, og så kan man bladre lige så smukt gennem bogen, opslag for opslag. Dertil viser den de illustrerede bøger meget flot.

- Det kostede lidt knofedt og en grafiker (Jan Kjær), så var vi i luften for den nette sum af 78,- kroner.

- Vi begyndte med at lægge 20 bøger ud i alle mulige genrer, og så skulle der bare læses. Det gik faktisk også godt. Nyhedens interesse kan jo noget. Jeg blev blandt andet interviewet i TV2/Lorry om det.

- De har et program, der hedder Kont@kt, der har et blik på digitale tiltag, mens de i DR var helt uinteresserede, hverken Sommer Summarum eller Ultra eller nogen andre synes at være interesseret i litteratur. Det er sørgeligt, men det gik endda.

- Ved lidt benarbejde og ikke mindst gennem Facebook fik vi skabt en interesse og havde faktisk 25.000 besøg på vores hjemmeside den første weekend. Vi var selvfølgelig ellevilde.

 

Det skal markedsføres

- Vi er alle syv nogle enspændere, som sidder derhjemme og skriver mutters alene, bortset fra at holde et par foredrag af og til, men i hovedsagen er vi alene. Det var virkelig noget af et særsyn, at de mange besøg kom op.

- Vi troede, vi kunne gå på vandet, men det viste sig, at det kunne vi ikke, for budskabet skal brede sig. Derfor stod vi med nøjagtig det samme problem, som forlag, biblioteker og andre har.

- Det skal markedsføres, således at det bliver udbredt, at læsning er interessant, og at bøgerne findes - endda let tilgængelige. Så nej, vi ønsker ikke på den måde at forære vores bøger væk, men vi vil gerne slå et slag og kæmpe for lystlæsningen. Det er vores egentlige formål!

- Vi var for sent ude i forhold til sommerferien i 2014, og efterårsferien gik heller ikke rigtig godt, for der laver børn så meget andet med deres familier.

- I anden omgang prøvede vi at være lidt skarpere. Vi indgik nogle alliancer med f.eks. ereolen.dk og børnebibliotekarer m.v., og ved et tilfælde fik vi fat i ITS-learning, der står bag Skole-Intra.

- Vi skrev til dem om projektet, og de hjalp til, så vi kunne henvende os til skolerne allerede i begyndelsen af juni. Her fik vi gode budskaber ud til både børn, lærere og forældre om dette tilbud om, at børnene kunne læse bøger gratis hele sommeren. Det virkede.

 

Tårnhøje besøgstal

- Især lærerne tog det til sig og fik det formidlet, ikke mindst til forældre, og forældrene begyndte at sprede det hinanden imellem - og langsomt gik det viralt. Det betød, at besøgstallene knækkede. Der skete virkelig noget.

- Jeg tror, vi fik 87.000 besøg i sommeren 2015. Af dem kom, så vidt jeg husker de ca. 60.000 fra skoler. Og det var vel at mærke i juni - altså inden sommerferien. Vi havde henved 3.000 henvendelser hver dag - og de var stort set alle fra skoler.

• Når I ikke havde den succes med gratis bøger til f.eks. efterårsferien, betyder det så, at I har taget de korte ferier af programmet?

- Nej, udover sommerferien, kører vi det også i vinterferien, og med det mener jeg i grunden hele februar. Men besøgstallene er jo steget med raketfart, fordi eleverne i skolen også kan læse bøgerne i skolen som klassesæt.

- Med det in mente har vi haft et besøgstal på henved 230.000, og vi runder sikkert meget snart den kvarte million. Sporten bliver så at se, hvor meget højere vi kan nå. (Tallene er fra før sommerkampagnen 2016. Ved denne tid er tallet nok nået op på 345.000 - måske endda 350.000.)

 

Mange forespørgsler

- På skolemessen havde vi flere lærere på besøg på standen, som spurgte, om vi da ikke kunne levere det hele året - men det kan vi naturligvis ikke. Godt nok hedder det Gratis Børnebøger, men i princippet synes vi ikke, at bøger skal være gratis ud over på biblioteket.

- Det er et fantastisk privilegium, at man kan gå på biblioteket og låne bøger gratis. For vores vedkommende gælder det dog, at vi også skal kunne leve af det.

• Hvor mange titler har I ude nu? I begyndte med 20 siger du, men hvordan ser det ud nu?

- Det er stadig ca. tyve, og vi har hver ca. 3-4 titler ude i ”systemet”. Vi har fået en masse forespørgsler på, om vi ikke kunne tilbyde noget til de mindre, noget til Young Adults.

- Det kan være vanskeligt at efterkomme alle disse ønsker, for vi har jo stort set kun vores egne bøger at gøre godt med. Vi har også fået forespørgsler på letlæsningsbøger til udskolingen. Der er åbenlyst en gruppe unge, som mangler læsestof.

- Men der er ingen af os, der skriver til den gruppe. Vi er alle, undskyld udtrykket, nogle, der er i kontakt med vores eget indre barn, så det giver sig selv for os, at det også bliver for den gruppe, vi skriver.

 

Så enkelt er det

- Jeg tror, skolerne er vejen for os. Vi fik syn for sagn på Skolemessen, hvor der var mange, der kom forbi vores stand og var virkelig nysgerrige. Det viser sig, at en del bruger vores tilbud som værklæsning. Mange tegner desuden abonnement på vores nyhedsbrev.

- Vi opdagede i øvrigt, at på vores blog, skete der det, at der efter et vist antal besøgende pludselig kom reklamer på. Nogle af dem var ganske underlødige, men man kan ikke undgå dem, for det er prisen for at kunne bruge den gratis service.

- Det har betydet, at vi nu har måttet købe en professionel version af programmet for at slippe for dem. For det hører ingen steder hjemme i vores regi. Så det er ikke gratis for os mere - men hellere det.

- Vi laver også en plakat. Vi er jo i den heldige situation, at Jan Kjær både kan illustrere, lave grafik og skrive bøger, så han laver en print selv-plakat til alle interesserede, som man kan hænge op.

- Her kan man se forsiderne på vores bøger og på den måde blive opmærksom på, at HEY, der er bøger. Nede i hjørnet er der en QR-kode, og hvis man har sin mobiltelefon på sig, kan man scanne den, og vupti har man adgang til tyve bøger på sin mobil. Så enkelt er det. Og så enkelt synes vi, det skal være.

 

Problemer skal løses

- Nu må det ikke lyde, som om vi har et horn i siden på ereolen.dk, for det er ikke tilfældet. Vi har det faktisk fint med hinanden.

- I sin tid skrev jeg til vores daværende kulturminister, Marianne Jelved, at restriktionen på 3-5 udlån pr. måned skulle ophæves for børnelånere. Jeg foreslog, at de ved hjælp af deres UNI-login skulle kunne komme i let kontakt med bøger, de havde lyst til at læse.

- Svaret fra kulturministeren var, at det var et kommunalt anliggende, så det måtte jeg tage op med kommunerne. Men hvis der er politisk vilje til det, er det et problem, der kan og bør løses, hvilket vi viser og beviser ved vores lille guerilla-kamp for lystlæsningen.

- Det kan nemt lade sig gøre, hvis man vil. Og nej, vi har ikke nogen beskyttelse på vores bøger. De ligger, som pdf-bladre-filer og kan streames, og når perioden er slut, fjerner vi dem. Det er meget enkelt.

- Men problemet skal løses, så skolerne får adgang til det. Selvfølgelig er der både penge og politik i det.

- Jeg var til et møde med ereolen.dk, hvor jeg fortalte om, hvordan vi gør, og de sad og gispede, for vi har virkelig mange udlån, og vi sender derfor også mange videre til dem.

- Men vi kan jo også se, at når børnene ser en bog hos os, og der følger et link med til ereolen.dk, så taber ereolen på den rute 90 % af mulige læsere.

 

En god fortælling

• Har I tænkt på, at I kunne være proaktive i den forstand, at I kunne tage ud på skolerne og tale med dem?

- Det er vi faktisk begyndt på. Vi har været på besøg et par steder, og det vi møder, når vi taler med lærerne er den samme sang hver gang: Vi vil så gerne, men vi har ingen penge, så hvad kan vi gøre?

- Lærerne er lorne ved, at eleverne bruger ereolen.dk for meget, fordi det er dyrt, men vi er ude omkring, og der begynder at ske lidt. Vi kæmper, og jeg lover, at vi kæmper med rene hjerter.

- Solen skinner, og det er i grunden ganske passende, tænker jeg, mens jeg går ned til min bil. For det er da en god fortælling, og jeg har fået den, nå ja undskyld, ganske gratis.